2025-01-31
銅鑼灣新開糖水舖,身為街坊嘅我當然要試一試。試咗兩次都係外賣。第一次試,見到個份量其實都都幾失望。$40嘅芋圓西米奶凍,細過我手掌嘅小飯碗size。味道算OK。第二次試,年初三晚上,人流一般,未算超忙,不過有別於第一次,今次職員叫我掃QR code落order,然後到門口外邊等叫號。我就出去門口外面,掃QR code落order。網頁只有一個選項係到店付款,我就一心諗住等職員叫好就入店內付款。等咗好一陣,見都冇職員叫號,就諗住入店問。入到去,發現我嘅order已經入好袋擺咗喺度。原來係要自己先入去俾完錢,職員先至會到門口叫號取。我先向職員表達佢哋冇事先講清楚呢個運作流程,以致我已經在門外無知咁等候,同一時間亦有另一位客人表達同樣意見(證明真係佢哋嘅職員冇講得好清楚)。但係最令人失望,係佢哋毫無反應,一句「唔好意思」都冇講…… 雖然,我唔期望糖水舖有幾好嘅服務,但係如斯態度,真係令人卻步!喺而家飲食業咁艱難嘅時候,請到啲咁嘅員工,我只能同佢老闆講聲「自求多福」。要我再去,免了。
試咗兩次都係外賣。
第一次試,見到個份量其實都都幾失望。
第二次試,年初三晚上,人流一般,未算超忙,
等咗好一陣,見都冇職員叫號,就諗住入店問。
入到去,發現我嘅order已經入好袋擺咗喺度。
要我再去,免了。
香芋芋圓奶凍西米露