2018-08-02 1530 瀏覽
今晚約咗朋友喺北角食飯, 不過唔係我哋頭, 只係熟悉一兩條街有許多食肆。 朋友帶路去了一間西餐廳, 好有美式城鎮feel。 從北角地鐵站 行數分鐘, 轉入明園西街便到達。 餐廳位於旺中帶靜的內街, 裝修十足 美式小城feel, 紅磚牆上掛滿各種裝飾品, 有懷舊蒸汽火車,復古鐘,各式各樣酒瓶。 好似去咗電影世界, 日間公司繁瑣事情頓然放下。 餐廳仲播放 70年代欧美classic 流行曲。。餐牌主要以西式 意粉pizza小食各款扒類為主。 我哋要咗個精選二人晚餐B, 好豐富包括好多嘢食。 先來是餐湯和沙律。 餐湯係羅宋湯, 很多材料來熬製,非常濃郁, 唔會太酸味道很天然。 蒜蓉多士仍然軟熟, 唔係隔夜麵包脆到散嗰種。沙律菜淋上帶酸酸甜甜的醬汁很醒胃。小食係"七味粉炸雞髀菇"。 因為個餐兩個主菜都係肉所以我們選了蔬菜。 主要調味在沾上七味粉的炸脆槳上, 雞髀菇好爽實,好juicy!主菜來了, 招牌豬肋骨配薯角。 見到嚇一跳, 嗰排豬肋骨很厚肉, 已經cut開一半放上碟, 目測應該有十一,二條肋骨。 肋骨很入味, 醬汁很惹味, 唔會太鹹啱啱好。 肋骨之間嘅肉一啲都唔韌。連皮嘅炸薯角好正,

餐牌主要以西式 意粉pizza小食各款扒類為主。
我哋要咗個精選二人晚餐B, 好豐富包括好多嘢食。

沙律菜淋上帶酸酸甜甜的醬汁很醒胃。

招牌豬肋骨配薯角

連皮嘅炸薯角好正, 外脆內軟又唔油膩。

10oz 安格斯西冷牛扒配薯條(燒汁)
牛扒要了五成熟, 切開見到非常紅潤,
都驚太過生, 還好肉質柔軟, 厚薄適中, 配上燒汁,啖啖滋味。

是日甜品
時令鮮果奶凍和草莓奶凍

賣相討好, 可可粉做出店名, 以色彩繽紛水果作裝飾,奶凍又滑奶味香濃, 誠意和質素都超讚!

凍檸茶大大柸

環境唔錯,旺中帶靜嘅小巷, 享受了一個愉快的週末晚餐。
招牌豬肋骨配薯角