2021-02-21
西環有好多cafe,今日同大家分享下間專門做咖啡、走型格路線嘅cafe,佢地啲食物都好吸引㗎!聽就聽過佢名好耐,開嘅分店都愈來愈多,見佢地出咗新menu所以終去一嚐。等食物嘅同時一邊欣賞住咖啡師沖咖啡,真享受!先嚟咗Nori Avocado Toast,水波蛋圓滾滾令人好想介開佢。Toast用左酸種麵包去整,牛油果泥上面再有唔同嘅蔬菜,味道好清新。牛油果併多士食落都有啲飽足感,如果水波蛋再流心啲就更完美啦!之後係我好期待嘅Wagyu Sandos,新出嘅item亦係依家好多日本餐廳都有售嘅item,望到令人垂涎欲滴嘅!依款和牛三文治就似佢地嘅龍蝦包升級版,一樣係排包嘅外層,三文治焗得十分脆口。而和牛啲油脂感幾重,包內搽咗滿滿黑松露醬,面頭更有原片黑松露,配襯松露味道更提升了。一份兩人分享就剛剛好,和牛帶少少筋但無影響味道,側邊嘅伴菜沙律好清爽,食埋仲可以解膩。黎得The Coffee Academics當然唔少得試吓特色嘅咖啡。我就揀咗Geisha Espressoda,Geisha係巴拿馬比較出名嘅咖啡品種。特質係偏花種同檸檬酸,加上梳打,感覺清爽、整體酸酸地,就算唔鍾意咖啡嘅人都可
等食物嘅同時一邊欣賞住咖啡師沖咖啡,真享受! 先嚟咗Nori Avocado Toast,水波蛋圓滾滾令人好想介開佢。 Toast用左酸種麵包去整,牛油果泥上面再有唔同嘅蔬菜,味道好清新。 牛油果併多士食落都有啲飽足感,如果水波蛋再流心啲就更完美啦!
之後係我好期待嘅Wagyu Sandos,新出嘅item亦係依家好多日本餐廳都有售嘅item,望到令人垂涎欲滴嘅!依款和牛三文治就似佢地嘅龍蝦包升級版,一樣係排包嘅外層,三文治焗得十分脆口。 而和牛啲油脂感幾重,包內搽咗滿滿黑松露醬,面頭更有原片黑松露,配襯松露味道更提升了。 一份兩人分享就剛剛好,和牛帶少少筋但無影響味道,側邊嘅伴菜沙律好清爽,食埋仲可以解膩。
黎得The Coffee Academics當然唔少得試吓特色嘅咖啡。 我就揀咗Geisha Espressoda,Geisha係巴拿馬比較出名嘅咖啡品種。 特質係偏花種同檸檬酸,加上梳打,感覺清爽、整體酸酸地,就算唔鍾意咖啡嘅人都可能會愛上。
Jawa同平時飲落嘅macchiato唔同,面頭有椰子糖,飲落去風味厚實。 除咗有少少椰子味,佢仲有好淡嘅斑斕香味,覺得平時咖啡啲味道飲到悶,想試吓新味道可以一試啊!
最後係甜品環節—Espresso butter on fluffy pancake 同依家熱門嘅梳乎厘pancake對比相對平實,呢款pancake係傳統個款厚pancake,蛋香幾重再有唔同嘅配料及醬嘅配搭幾有心思。 pancake放在好熱嘅pan上面,邊食可以有保温作用, 甜品跟咗澳洲嘅楓樹糖漿、cream及餐廳特製嘅expresso butter,尾韻有一陣淡淡嘅咖啡味,加上核桃及杏脯嘅加持,整體都好有特色又豐富。