餐廳: 南丫海景民豐海鮮酒家
資訊:

2022-10-04 267 瀏覽
風和日麗的星期一,四位老友記入南丫島榕樹灣一日遊!同行的老友記一號,推薦這間她剛剛和家人食過的海鮮酒家😋咁就好啦唔使諗😆追着黃昏的尾巴,我們要求安排坐在向着大海的靚位(向着碼頭的角位,觀景一绝)昨天係星期一,餐廳只有我哋幾檯客,所以俾我哋揀位掛!女侍應為我們安排茶芥後,提議我們過去魚缸揀海鮮🦞蟶子王好新鮮啱啱到👍🏻👍🏻my favorite 鑊氣味道好好爽口又淋身,米粉索晒啲聖子豉椒汁超好味$260+ $40米粉底我又想食🦐揀咗爽口彈牙花竹蝦豉油王花竹蝦,很夠獲氣,入味,又不咸,蝦頭最正,好多膏,蝦肉有點硬不夠彈牙老友1號心水象拔蚌八隻又係冇講實幾多錢清炒象拔蚌落了很多洋蔥西芹紅蘿蔔做配料,味道清新,肉質爽嫩但份量太少(我哋話要細隻,店舖沒有講明幾多錢,買單都沒有講明幾多錢,我大約計過都起碼$800唔抵食)老友2號要求食扇貝,必食粉絲蒜蓉蒸扇貝,肉嫩不痴殼,呢個真係好好食4 隻$260老友3號想食魚揀了條小龍躉,好新鮮薑蔥清蒸小龍躉,蒸得剛剛好,肉質鮮嫩好好食!初初話$25両,都唔知幾多錢大約計$600最後炒碟蒜蓉通菜炒得唔錯鑊氣好,不過好細碟$100左右買單加1茶芥2772(人平均$
風和日麗的星期一,四位老友記入南丫島榕樹灣一日遊!
昨天係星期一,餐廳只有我哋幾檯客,所以俾我哋揀位掛!
侍應為我們安排茶芥後,提議我們過去魚缸揀海鮮🦞
蟶子王好新鮮啱啱到👍🏻👍🏻

粉絲蒜蓉蒸扇貝,肉嫩不痴殼,呢個真係好好食4 隻$260
老友3號想食魚揀了條小龍躉,好新鮮
最後炒碟蒜蓉通菜
炒得唔錯鑊氣好,不過好細碟$100左右

買單加1茶芥2772(人平均$695)五樣海鮮海鮮+1個菜/4人
其實有點偏貴,如果店舖啲海鮮清楚價錢會好啲,唔使食完都估估下!

總括:露天有蓋,環境乾淨企理好舒服
食完都唔想走,繼續坐多半粒鐘!

一提,出菜嘅男士應招呼好好👍🏻又幫我哋不停影相📸️,又幫我哋換碟,服務真係唔錯!希望星期天多人,都keep 咁好嘅質素

Anyway, 我下次會帶屋企人嚟再食過

豉油王煎花竹蝦
扇貝蒸粉絲
薑蔥蒸龍躉
豉椒蟶子皇米粉底
  • 豉椒蟶子王米粉底
  • 對住呢個黃昏靚景,一生何求
  • 豉椒炒蟶子咪粉底