2022-08-15 46 瀏覽
今日嚟到位處中環嘅炭家,位置喺半山餐廳係主打日式嘅餐點,無論係服務、用餐體驗都係極之優越!鰻魚厚燒玉子呢個大力推薦比咁多位❤️玉子非常之Q彈,蛋香味好重就不在話下,而且廚師可以令到呢個燒玉子外熟內滑,實在唔容易!洋蔥🧅廚師嘅烹飪技巧真係好高超!本身會擔心緊洋蔥太生,食落去都有種好刺激嘅辛辣,不過我覺得佢煮得幾好食嘅原因就係:佢應該用咗高湯去浸呢一個洋蔥,然後再喺上面灑上木魚,加埋高超嘅火候控制,完美覆蓋左洋蔥嘅辣味,同時間亦都唔會熟過龍雞胸肉紫蘇卷雞胸肉唔會好乾好柴,包裹住嘅紫蘇經過火炙之後,釋出左獨特嘅香味,係一種留下深刻記憶嘅味道。豚蘆笋卷蘆筍非常之爽脆,包裹住嘅豬肉釋出嘅油脂完美被蔬菜吸收,減低左邪惡感❤和牛串呢個真係要強力推薦比咁多位!非常之值得一試,和牛嘅油脂非常之下飯,火炙過嘅外皮非常之香脆,顏色亦都令人垂涎三尺。白燒鰻魚串好少聽到呢一種嘅烹飪方法,本身仲擔心緊會唔會好腥臭,不過食落去最大嘅感受就係鰻魚肉好鮮嫩,正❤️鰻魚肝串好少食到鰻魚嘅內臟!口感幾特別,以為會好似雞肝咁,不過食落去林得來又有啲油脂😀鰻魚重蒲燒呢個真係超級正!鰻魚飯嘅咪係用咗日本嘅珍珠米,上面嘅蒲燒鰻魚經過火
今日嚟到位處中環嘅炭家,位置喺半山
餐廳係主打日式嘅餐點,無論係服務、用餐體驗都係極之優越!

鰻魚厚燒玉子

和牛串

白燒鰻魚串

鰻魚肝串

鰻魚重蒲燒
呢個真係超級正!鰻魚飯嘅咪係用咗日本嘅珍珠米,上面嘅蒲燒鰻魚經過火炙, 逼出咗佢嘅油脂,呢啲鰻魚嘅香油深入去下面嘅米飯裏面,冇得彈!

——————為食分界線——————
📍 炭家 (中環)
中環歌賦街24號地舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $500
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧