2018-02-08
今日入元朗逛街,大約六點就提早食晚飯,大家都諗唔到食咩,⋯突然見到有間潮洲打冷鋪,好想食! 其實有小朋友之後,好耐都無食潮洲打冷了。因為打冷鋪給我的感覺是地方又迫,地下又唔太乾淨⋯但今晚真係好想食,而且小朋友都開始大啦(想食,總會不斷給自己一個籍口)鵝片拼盤(打冷必食)鵝片好入味,好好食,可惜只有四片⋯每人食得一片,到喉唔到肺。雖然生腸,大腸大荳芽,鵝腸都同樣入味好吃⋯但一家人仍對滷水鵝片念念不忘,連兩隻小魔怪都說下次要再食過金牌蠔仔肉碎粥超級多蠔仔,而且仲粒粒飽滿,啖啖鮮甜元朗蒸烏頭感覺有點乾身,但必須沾點普寧豆醬,帶出其鮮味還點了韮菜豬紅,但竟然忘了影相⋯韮菜豬紅味道也不錯,亦夠滑!看到其他食評說這裡地方裝修簡陋但仍算乾淨企理,我也認同的!至於服務態度差的話,我還沒這樣認為,可能當天我是第一枱客人,服務態度不錯。之後食飽臨走前,還聽到他們跟其他客人交談,很有街坊老店的感覺。好!下次再來試試其他菜式先!
鵝片拼盤(打冷必食)
超級多蠔仔,而且仲粒粒飽滿,啖啖鮮甜 元朗蒸烏頭
感覺有點乾身,但必須沾點普寧豆醬,帶出其鮮味 還點了韮菜豬紅,但竟然忘了影相⋯
韮菜豬紅味道也不錯,亦夠滑!
好!下次再來試試其他菜式先!