2020-03-03 86 瀏覽
今次同老婆試呢間開業左幾耐既凱富菜館,鍾意食比較傳統地道少少既潮州菜既話不妨一試。首先我地叫左個潮式春菜煲。聽講春菜係潮州盛產既一種菜,食起上黎感覺介乎芥菜同菜心之間,浸係清湯裡面,每一啖都好鮮甜,食落咁多菜好似好健康咁跟住我地叫呢款九肚魚烙,煎得非常香脆,而且九肚魚足料,好香口好惹味,食厭左蠔餅既話可以試試呢款九肚魚烙蠔仔粥係我同老婆潮州菜黎講既至愛。菜館師傅落得好足料係粥入面,好多粒珍珠蠔係碗粥入面,非常鮮甜,完全唔腥,真係忍唔住一碗接一碗咁食曬佢。甜品方面,傳統潮州菜甜品邊少得反沙芋頭呢?反沙芋頭既材料非常簡單,但就好考師傅手勢,煮熔砂糖然後放入條狀芋頭不停係咁兜,直到砂糖均勻包住芋頭表面,造成脆面外皮而內裡芋頭粉糯的效果。而呢度既反沙芋頭就做得恰到好處,食落非常滋味整體上呢間餐廳實而不華,平民化得黎亦有高水準表現,而且價錢同份量都合理,就算一大班人黎食飯聚舊都幾適合。