2023-10-08 39 瀏覽
灣仔就食過好多次,今日特登嚟試吓尖沙咀新開冇幾耐嘅分店。餐廳地址都容易搵,地鐵站附近,一出電梯,已經見到又大又光猛嘅餐廳,旁邊一個大魚缸。入到去經理就好熱情嘅招呼,推介左唔同嘅菜式,原來尖沙咀分店同灣仔分店唔同,尖沙咀分店多咗川菜師傅,特登為內地客人而設。今日因為得我同朋友兩個人,所以食唔到佢推介嘅乳豬,之後佢就推介左水煮魚。最後今日點左:脆皮燒肉,經理話食唔到乳豬,就一定要試佢哋嘅脆皮燒肉,眼見嘅好多枱人客都有食。入口鬆脆,亦唔油膩,非常正👍🏼果然冇介紹錯焗蟹蓋,一樣都係經理推介。佢話10個有九個人都要食。原來佢哋嘅蟹蓋係先炸後焗,所以亦都係十分鬆脆。真係好正,最重要係洋蔥多過肉四川水煮桂花魚:絕對食得出係用咗新鮮桂花魚,啲魚食落去唔會成口粉,亦有四川菜特色麻而不辣,跟埋個白飯,簡直一流!難怪佢話鍾意食川菜嘅朋友就一定鍾意食呢一度菜式。仲叫我哋下次嚟試吓炸子雞。甜品蛋白杏仁茶:非常之正宗,亦都冇出邊餐廳咁甜,食落口淡淡杏仁香味,非常之有水準

最後今日點左:

2023-09-25