2018-01-21 47 瀏覽
自從黃埔地鐵通車,放工過去開餐既機會都多咗,走既時候行過紅磡福德古廟又有小巴直達荃灣,仲方便過尖沙咀返屋企紅磡朋友帶過我食過唔少當區出名小食,今日就由我帶路去食日本鰻魚,由佐敦開始已經幫襯宏,再搬到尖沙咀時,總之想食鰻魚飯就會去第一次去黃埔店,行到黃埔船再向黃埔宣道小學行,對面就見到九號水產標誌行入幾個舖位就見到好大既蛋糕櫃就代表已經到達,朋友話好少行過呢邊,新開咗咁多日式餐廳都唔知,比起戲院嗰邊人流相對較少喜愛濃味既朋友選擇大蒲燒鰻魚定食($180)燒既時候要掌握火候,油脂豐富既鰻魚加上香甜醬汁,燒到焦香而保持肉質鬆化一啲都唔容易除咗傳統蒲燒,呢度仲有香港少見既白燒鰻魚定食($210)鰻魚經過最少3日淨化去除泥味才可以食到本身既鮮味,皮脆肉糯,口感綿密每個餐都跟上海藻烏冬,豐富既纖維有助腸道蠕動,海燥糖有保濕及抗衰老功效,Q彈幼滑既麵條配上清澈既高湯,最啱愛健康既人士食用餐飲錫蘭紅茶加($20)可轉宇治抹茶奶及焙茶奶,焙燒過既綠茶為焙茶,燒過後減低苦澀味,兩者各有所愛飯後又點少得甜品,跟餐有小蛋卷,可以選擇抹茶、雲尼拿及黑芝麻口味,蛋糕口感豐厚濕潤,忌廉打得香滑,難怪門口總有衝着蛋卷

飯後又點少得甜品,跟餐有小蛋卷,可以選擇抹茶、雲尼拿及黑芝麻口味,蛋糕口感豐厚濕潤,忌廉打得香滑,難怪門口總有衝着蛋卷而來既客人

黃埔店限定既日本草莓班戟($88)冬季必食清甜草莓,班戟蛋味香濃質感結實細膩,淋上酸甜草莓醬,面頭放上香滑布甸,配搭新鮮

餐廳裝修簡潔樸實,幫襯既主要都係女士,所有食材都空運抵港,唔洗搭飛機都食到日本味道,最愛鰻魚完全去骨,唔會幼骨撩住喉嚨,就算日本餐廳都未必每間做到