2022-05-18
對上一次嚟長壽司食,已經係年幾前嘅事。記得上次食完之後,好食之餘又好飽,一直念念不忘。今晚終於再嚟食佢,依然冇令我失望。同老婆book咗七點枱,準時去到。一坐低,店員就遞上餐牌,我哋叫咗個二人前,坐左冇耐,就上菜啦。先泥個沙律,沙律嘅汁酸酸甜甜, 好開胃,加埋佢有粒粒魚子,食落更有口感。跟住6點刺身盛。上菜之後,店員好詳細咁介紹每款刺身,又建議埋食嘅次序,由淡到濃(鯛魚>油甘魚>螢光魷魚>生蝦>海膽>拖羅)。刺身overall泥講都幾新鮮,特別值得一提既係海膽,好大塊,而且味道濃郁,好味😋跟住上枱既係壽司,分別係帶子刺身壽司,詞池魚司同埋吞拿魚蓉壽司。三款壽司既味道都各有特色,味道都唔錯。跟住就係燒物——鹽燒魚鮫。呢個燒物,我真係直豎拇指👍🏻。或者本身我係中意食香口野既人啦,呢個魚鮫真係燒得好出色。外皮脆,但肉質夠嫩,加埋檸檬汁,香口得泥又好清新,認真讚!跟住就係壽喜燒鍋物配『M9和牛』同埋『北海道豚肉』。兩款肉都好稔,好配壽喜燒既汁,點埋生雞蛋一齊食,真係好食到停唔到口。最後,上埋個豆腐雪糕。呢個雪糕甜度適中,為整個晚餐劃上完美句號。總括嚟講,
跟住就係燒物——鹽燒魚鮫。
總括嚟講,第二次泥掌壽司,絕對冇令我失望,個魚鮫仲令我有啲小驚喜。希望下次再泥,再有新驚喜🥰