2019-12-06 109 瀏覽
今日同一個想食好耐嘅朋友嚟到沙田石門想聚下舊 想食一餐高質嘅西餐,於是朋友就介紹我去呢一間專食蠔嘅餐廳 話喺石門人必食喎!✨白酒忌廉紐西蘭青口($98)呢一份紐西蘭青口份量多得誇張,一共大概有10幾隻青口係入面,白酒同忌廉配合得天衣無縫,味道簡直可以媲美酒店嘅白酒青口✨招牌蠔湯($68)呢一間餐廳主打生蠔但因為腸胃關係今日冇嗌,所以就決定點一份招牌蠔湯,感受下生蠔嘅味道 。一飲落去真係唔係講少,飲得出個湯用咗好多蠔煉製而成 ,充斥着好嘅味道非常creamy ,旁邊仲有一塊好脆嘅蒜蓉包✨煎蠔肉黑松露雜菌蘑菇意大利飯($158)黑松露蘑菇意大利飯一直都係我嘅至愛,因為黑松露同埋意大利飯嘅感覺非常相似,一張兩樣嘢融合,成個菜式嘅味道就會喺味蕾上爆發!上邊配上4塊煎豪肉為成個意大利飯帶出清新嘅感覺,係我成餐飯最愛嘅菜式,係必點之作😭✨紐西蘭肉眼扒五成熟($248)紐西蘭肉眼扒味道上冇意大利飯咁驚喜,但係依然係上級水平 👍🏼份肉眼扒嘅size非常大亦都避開左根嘅位置 一切就係5成熟嘅粉紅色同極多肉汁,非常juicy,食落仲有炭香嘅感覺!✨心太軟($68)一個晚餐嘅落幕當然唔少得甜品嘅點綴啦 !我

✨白酒忌廉紐西蘭青口($98)

✨招牌蠔湯($68)

✨煎蠔肉黑松露雜菌蘑菇意大利飯($158)

✨紐西蘭肉眼扒五成熟($248)

✨心太軟($68)
一個晚餐嘅落幕當然唔少得甜品嘅點綴啦 !我就點左一份心太軟,心太軟係等你食完最後一道菜先開始做,所以就要等一段時間, 一上碟就知道沒有失望。心太軟啱啱做起熱辣辣,旁邊仲配上非常正嘅雲呢拿雪糕,一冷一熱真係好好味!
  • 招牌蠔湯
  • 炭燒紐西蘭肉眼扒