2023-08-17 718 瀏覽
//10 08 23 晴天🌞20:30 深水埗 元州街@souffle_namshan/ Soufflé,你懂抓緊光陰嗎?/法式甜品,於18世紀開始盛行。各種華麗造型、百變口味,深深吸引,歐洲宮廷貴族嘅愛戴!💖隨住,社會日漸富裕,一眾貴族亦開始頻繁,舉辦不同奢華盛宴。宴會上,每次都會擺放大量高級食材。但可惜,佢哋只沉迷於:飲酒作樂🍻。即使面對大量美食;都係「食而不知其味!」結果,呢種糜爛生活,足足維持咗半個世紀🙅🏻‍♀️。後來,終於有人醒覺,為咗糾正不良風氣🚫!於是利用蛋白,研發出無色、無重,由如薄紗般嘅 ——— Soufflé🥧~寓意:若人生過份沉迷;享樂、物質,最終只會面臨倒塌嘅命運!剛好,能夠諷刺✍🏻 一班權貴,當時過住奢華無度嘅生活…./雖然,無人能夠追溯到 Soufflé 真正嘅歷史。但從呢段少少傳聞,我明白到;「活在當下,捉緊光陰 」與其只懂享樂,倒不如,活出一段更精彩嘅人生🌈!-海鹽芝士梳乎厘 HKD$45—————————————————————即叫即整 需要等15分鐘左右食嘅時候覺得暖暖哋 好好味梳乎厘 入口鬆軟 有種鬆泡泡嘅感覺另外亦帶點濕濕哋嘅空氣感類似偏向法式嗰
10 08 23 晴天🌞
20:30 深水埗 元州街
@souffle_namshan

/ Soufflé,你懂抓緊光陰嗎?/

結果,呢種糜爛生活,足足維持咗半個世紀🙅🏻‍♀️。

寓意:
若人生過份沉迷;享樂、物質,最終只會面臨倒塌嘅命運!
剛好,能夠諷刺✍🏻 一班權貴,當時過住奢華無度嘅生活….

與其只懂享樂,倒不如,活出一段更精彩嘅人生🌈!

海鹽芝士梳乎厘 HKD$45

因為有海鹽嘅襯托 食晒成舊都唔漏
大大減低食甜品嘅罪惡感
—————————————————————
2023-08-10
$45 (其他)
  • 海鹽芝士梳乎厘