2017-08-06
琴晚臨訓前,A姐話想聽朝去飲茶食點心。結果,早茶時段,佢未起身;等到下午茶時段,佢都未起身!終於,喺下午3點半佢起身喇,我嘅早餐終於有著落喇!好彩依家食點心唔止得酒樓,仲有好多點心專門店,真係想凌晨食點心都無問題啦。呢間位於太子嘅籠太子點心專門店,雖然無米芝蓮嘅眷戀,但人氣十足,我哋今日就去嘆吓茶啦!原隻鮑魚燒賣細細隻嘅鮑魚仔,意想唔到鮑魚味咁濃,好煙韌好有咬口!而燒賣大大粒,豬肉同蝦嘅比例啱啱好,一人一隻唔會太多太溜。籠太子蝦餃皇除咗燒賣,蝦餃都可以叫2粒,不過我哋太鍾意食蝦餃,所以叫咗4粒。蝦餃皮薄,晶瑩剔透,蝦肉彈牙,好新鮮呀! 黑椒金錢肚黑椒味道香濃,金錢肚夠晒入味。再用埋索晒汁嘅烏冬墊底,好好味呀!不過,份量就略嫌較少。雪山叉燒包包面嘅雪山夠晒香脆,麵包鬆軟,入面叉燒嘅份量十足,好好味呀!原隻鮮蝦腸腸粉好滑,每件都有大大隻嘅彈牙鮮蝦,好滿足呀!鳳爪排骨飯食咗咁多點心,無飯落肚又點得呢?呢碗大大碗嘅鳳爪排骨飯就啱晒大食之人啦!
原隻鮑魚燒賣
籠太子蝦餃皇
黑椒金錢肚
雪山叉燒包
原隻鮮蝦腸
腸粉好滑,每件都有大大隻嘅彈牙鮮蝦,好滿足呀!
鳳爪排骨飯