2017-09-05
好耐都無同細佬妹出街食飯啦,咁岩今晚大家都得閒,所以就決定出街覓食。(對上次一次已經係半年前)沿途行經佐敦,就見到一間叫Bigger Burger嘅食肆。諗起大家都好耐無食過美式漢堡,所地我地都一致贊成入去試下。黃金時間唔駛等位,真係開心到我地呢~裡面裝修好特別,牆壁掛滿西方流行音樂歌手,例如: Lady Gaga, Avril Lavigne... 重有其他好得意嘅圖案,莞爾令我地覺得置身美國或者加拿大。我睇左餐牌一陣,好快就決定食西冷牛扒餐(牛扒要左七成熟)。成個set dinner都只係98蚊,重有個熱辣辣嘅忌廉餐湯,加上唔駛加一,真心幾抵。餐湯配麪包,平凡中嘅不平凡。塊西冷塊都有「一隻半」手掌咁大架,且無咩牛筋,的確幾易入口。野飲方面,我叫左杯鮮橙汁,因為要健康呀!估唔到跟餐叫野飲只需要加5蚊。諗落真係算幾划算。至於細佬妹,竟然都不約而同咁叫左一份松露蛋漢堡配薯條。尼個set都只係98蚊炸。成塊漢堡牛扒啖啖肉,加埋香滑嘅黑松露醬,令成個包充滿另類嘅新鮮感。鍾意食黑松露嘅細妹更加係讚不絕口,食到停唔到好,成個傻瓜咁。因為唔想剩係食普通粗薯條咁dry,所以我地臨時決定加25蚊,
重有其他好得意嘅圖案,莞爾令我地覺得置身美國或者加拿大。
餐湯配麪包,平凡中嘅不平凡。
因為唔想剩係食普通粗薯條咁dry,所以我地臨時決定加25蚊,轉特別嘅松露薯條。
呢次黑松露薯條都無令我地失望呀!芝士粉令成個薯條香噴噴,未食已經令我地垂涎三尺。一食落口,芝士粉配埋黑松露,真係成個粗薯條嘅最佳拍檔。薯條熱辣辣,一點都唔油膩。
食完main dish之後,細佬提出話想試埋個水牛城雞翼;有好野食,我地緊係唔會say no啦!
6隻雞翼好快就上碟啦!同我想像中有啲唔同,我原本以為雞翼會充滿牛油味,點知原來係帶有少少香辣,呢個都算係個小驚喜呀!
不得不提,因為我地係跟餐叫呢款小食,所以可以減20蚊--我真心覺得幾抵。
如果我下次再黎佐敦,一定都要再黎呢間Bigger Burger試下呀!