2022-05-15 633 瀏覽
深水埗區食野出名平,但靚正既話就要用心發掘下,睇米紙既片知道呢間先有新鮮牛什,就揀左呢度試試。同朋友嗌左一碗牛什河同牛三寶河撈亂食,先試一口湯底,無太濃重既色水,稍為淡味。本身都有啲怕食牛膀同牛腸,但係一食落就知真章,新鮮牛膀係唔會食落沙沙地一口渣咁,反而係溶係口腔內。見到腸既肥膏其實有啲不安,但咬左一啖發覺並無異味,仲幾有油香,真係推翻晒平時既不良感覺。最入味係牛肺,食落都唔會太韌,而金錢肚同草肚都唔錯,好怕食到攝曬牙罅,呢度夠腍身就唔會了。牛三寶就有齊牛腩牛筋牛肚,牛腩痴住一層肥膏,未算係好入味。牛筋食落入口即溶化,幾好,而牛肚就大致同牛什河一樣。結論係為左個牛膀可以值得再黎食,因為膀既處理頗為麻煩,唔容易食到有質素既,仲有飲品都係送埋,感覺抵食。

牛什河

牛三寶河