2018-04-21
因為我近年開始注重養生既關係,都會睇下d健康飲食資訊,前排學左個term叫Macrobiotic,意思即係按比例咁食天然冇加工既食物。其實如果屋企自己煮飯,要follow呢個macrobiotic原則唔算難,例如食糙米、菜、豆類同堅果 (不過其實如果要就屋企人都可能麻煩,以我屋企為例,我啊媽係極唔鐘意食糙米話覺得硬,所以都會選擇白米同紅米兩溝)。至於出街食就更加難,前排經雜誌介紹,我去左間sell Macrobiotic既餐廳食飯。一入到餐廳坐低靜落黎就覺得呢度好有禪修既感覺,因為呢度係極度寧靜,同播住d 令人好relax既音樂。我同朋友叫左個陰陽平衡套餐($138)同蕃茄醬茄子意大利粉($98)。陰陽平衡套餐有蘿蔔味噌湯 - 濃味而且唔會咸蘑菇、羽衣甘藍長通粉 - 用味噌煮拉麵就成日見,用黎煮長通粉好似第一次見。第一啖食覺得有點淡,一定要撈埋d汁一齊食。平時食意粉總係有白汁忌廉,呢個相對健康好多。紅菜頭藜麥 - 上到枱見到煮到粉紅色已經好賞心悅目,我原本都驚紅菜頭會有草腥味,但呢個完全冇,仲帶點清甜。藜麥真係好有營養,而且又飽肚,喜歡羽衣甘藍 - 有輕微既苦味,其實味道上我就唔多鐘意
陰陽平衡套餐有蘿蔔味噌湯 - 濃味而且唔會咸
羽衣甘藍 - 有輕微既苦味,其實味道上我就唔多鐘意,但為左健康都會照食。 羽衣甘藍係近年新興既超級食物,能夠抗癌排毒,但要注意唔好食過量,每星期食一次兩次就夠。
跟餐加左杯無糖豆奶($15) - 熱辣辣重豆味
蕃茄醬茄子意大利粉 - 我好喜歡食蕃茄意粉,但係唔鐘意食creamy既,酸酸味味先岩我。呢度既蕃茄意粉好岩我口味,蕃茄味幾濃的。
總結呢個地方可以食到好天然新鮮既食材,追求健康飲食既朋友會喜歡。仲有呢度又靜又有wifi,真係好適合假日慢慢hea 。