2022-08-28 730 瀏覽
等左好耐終於見到杏花邨嘅天仁茗茶開張,開左先發現原來喺隔離一併賣埋輕食,主打台式吐司同埋手抓餅,另外都有啲台式小食。而平時嚟嚟去去商場都係同一堆食肆,難得有新鋪開張,當然要試下。今次試左個肉蛋起司台式吐司($42),吐司即叫即整,等左一陣攞到手覺得佢嘅包裝都幾別緻,外邊用紙袋裝住,而裡面亦有個盒裝吐司,睇落覺得都幾高質感。吐司已經預切為兩半,可以喺三款醬裡面揀,包括蜂蜜芥末醬、日式沙律醬同埋焙煎胡麻醬。我今次揀芥末醬,食落有啲甜甜地咁,同個吐司好match。吐司裡面夾左生菜、芝士、豬扒同埋半熟嘅蛋,食落口感豐富,重點係豬扒都幾嫩,唔會過實。麵包有經過烘底,食落脆脆地令我覺得成個配搭都好唔錯,亦夠飽肚。另外仲叫左個小食-甜不辣($25),分量比想像中多,平時食開嗰啲係一片片,而佢依度嘅係一條條,覺得食落更加有口感。而且值得一讚嘅係佢口感超煙韌有咬口,魚漿味重好好食,下次會再點依個小食!

2022-08-03