2019-01-19
水記係呢條街已經差不多廿年,以前都會大伙兒黎食吓泰式生蝦、炭燒豬頸肉同埋其他中式小炒,水記係一間食泰中菜嘅小店。多年無黎,好彩水記仲係到,約朋友去回味一下。轉返做細舖,每碟小菜細細碟感覺更好,無需大伙兒黎食,人小都可以食多幾款每次必叫泰式生蝦,肉質彈,點埋生蝦汁,酸辣味帶出蝦嘅鮮甜,但價錢就稍為貴了一點一向覺得炒雜菜好味過飛天通菜,有不同嘅菜有多點味道,無咁單調呢個雜菜有一點點辣,炒得好香,絕唔會有青味,但就油咗少少椒鹽白飯魚,嘩,d白飯魚咁大條,味道ok,但我就略嫌白飯太大,口感無咁好辣子雞丁有驚喜,好鍾意花椒嘅味道,但就係份量少,可能覺得好味唔夠食😅雖然話細細碟啱小人數黎食,但相對價錢就貴了點,不過味道真的好依然保持到有咁上下水準嘅小炒菜舘不多,水記係可以一黎再黎嘅聚腳點。