2018-08-19
今日食的原來係香港的歷史,其實我唔知俄羅斯有咩出名好食,仲要係上海派俄羅斯西餐,更加唔知有咩食,朋友介紹就黎試下但係睇番佢張介紹,上海派俄羅斯西餐,原來係十月革命時,好多人逃難到上海,係上海發展左俄式西餐,再係香港由上海幫羅宋大菜主導所以我睇到餐牌,食d野咪茶餐廳囉😂 黑椒牛柳絲意粉,白汁雞皇飯,原來茶餐廳既西餐,係咁樣變出黎當然仲有好多特色菜啦,叫左幾樣,羅宋湯就已經無理由唔叫啦,明顯無味精,但仍然好濃味,而且可以有紅菜頭,味道比平時飲的更甜蝦多士,同平時食的差不多,但更香脆,蝦味都足,而且食完又唔覺太油招牌基輔雞卷,真係都未食過,用刀慢慢的切開,熱氣不停湧出黎,外脆內嫩唔咸唔濃味又岩岩好,下次可以試下更重口味的芝士雞卷最後都再叫左個牛肉芝士漢堡,食落牛肉漢堡都似手打,一切開入面的芝士就流出黎,好邪惡