2022-07-29
今日約咗朋友喺元朗,佢介紹一個好特別而又比較冇咁油膩嘅魚煲餐廳,叫“碼頭上魚”,佢個入口比較難搵,如果唔係朋友帶路,可能要搵一餐先搵到,坐落餐廳裝修得好特別好靚,又可以用手機點菜都算方便,服務員好落力咁介紹呢度嘅魚煲,聽落又真係幾有特色,所以就叫咗一個鰂魚煲,再多一條鱸魚,兩隻6頭大連鮑魚,一個半份羊肉卷,同埋一個四款蔬菜,好快過魚煲就嚟到,上面放咗疏菜之外仲有一條煎透咗嘅鰂魚,服務員將啲白雪雪嘅魚湯裝滿個魚煲,再開爐滾,立即就聞到香濃嘅魚湯味,啲湯滾咗之後我哋就首先試下啲魚湯嘅味道,果然充滿魚香嘅鮮甜味,我哋選擇將嗰條鰂魚繼續放喺個煲上面滾,好讓啲湯更加甜。咁首先就試下個砌得好靚嘅爐魚,放落去淥一淥!嘩,真係好滑,鮮甜美味!真係一定要食呀!再淥下隻鮑魚,一分鐘內就淥得彈牙爽口;啲羊肉卷片切得好薄,只需要淥一淥,就騷味無窮,搽下一早準備好嘅辣醬同埋啲調味芫茜蔥,食到唔停得口!而嗰個菜蔬都比我想像中大份好多!其中嘅粟米係超甜,啲新鮮冬菇都真係好新鮮!另外仲有三種菜真係唔錯。慢慢食,食咗成兩個鐘!最後竟然仲有糖水送,重要係四川特色糖水:黑糖白涼粉!四川人食完麻辣火鍋要嚟清熱嘅最佳甜品!!真
再多一條鱸魚,
兩隻6頭大連鮑魚,
一個半份羊肉卷,
同埋一個四款蔬菜
!四川人食完麻辣火鍋要嚟清熱嘅最佳甜品!!真係一個好滿意嘅晚餐。