2015-04-04
和民於全港多處都有分店,但質素真係每間都不一,食過幾間之後終於可以鎖定一間。極力推介 大家如果想食和民嘅話,必嚟呢一間太子分店^^位於始創中心之內,雖然一如其他分店,於當旺的用餐時段係要等位,但勝在鄰近旺角,附近又有聯合商場,絕對唔怕無地方閒逛。是夜同男友撐檯腳,本來兩個人食量應該唔算太大,但見到MENU都忍唔住叫到一檯嘢食 食咗一餐好豐盛嘅晚餐!首先係《明太子香薯比薩》(HKD$53),Pizze係超薄底又脆卜卜,完全唔擔心食完會滯。上面嘅材料非常足料,落得好平均,每一塊Pizza都有差唔多份量嘅香薯,明太子醬亦非常香口濃郁,係呢款Pizza嘅焦點之一,不論係賣相上定係味道上都為Pizza生色不少。之後就上咗個《魷魚筒飯》(HKD$58),味道唔差但係唔太啱我口味。食落感覺上魷魚同飯係溝唔埋,魷魚調味唔夠,飯味道普通,冇咩驚喜。而且呢味上菜時已經有啲凍,加埋唔啱口味就扣左分!同時上埋個《和風鐵板西冷牛扒》(HKD$98),算得上係和民嘅招牌菜,西冷牛扒肉質嫩口,口感唔錯!就算係用鐵板燒煮法,都冇令到肉身變"鞋"。如果要挑剔嘅,應該就只有價錢喇,真係略貴咗少少,份量唔算太多,二人食