2019-06-20 37 瀏覽
突然想食越南河粉,去左粉嶺中心地下一間越南餐廳,地方四正企理,牆色以Tiffiany blue為主色,非常清新時尚!越南嘅竹帽做掛飾,餐廳又有越南風景相,喺邊度嚟就唔知,有機會我都想再去多轉越南,暫時越南足跡只峴港。 越南的春捲分成兩種,一種是生春卷(即紙米卷),一種是炸春卷,兩種都有點!點了青木瓜大蝦米紙卷, 塞滿扎肉條、甘筍絲、米粉、青瓜絲、白蘿蔔絲及生菜,口感頗清爽,米紙唔會太韌,沾點魚露提提味,唔錯。 生菜包著越式炸春卷, 外皮夠脆!好味!河粉好似好少,其實只喺碗大,錯覺而已,粉嘅份量絕對唔少。湯底幾香, 湯色透徹,而豬扒炸得甘香鬆化,香茅味滲出,切成小件就方便食用。 牛肉優質,入口軟滑牛味濃,河粉幼滑,無味精湯底,吃得愜意。 每人配給一份芽菜、九層塔及青檸。按自己喜好加落湯河!目測店員都喺啲後生仔女,服務都算幾勤快!難得仲有自家製的甜品揀!不過,太飽了無試,下次吧!

生菜包著越式炸春卷, 外皮夠脆!好味!

牛肉優質,入口軟滑牛味濃,河粉幼滑,無味精湯底,吃得愜意。

每人配給一份芽菜、九層塔及青檸。按自己喜好加落湯河!
目測店員都喺啲後生仔女,服務都算幾勤快!

難得仲有自家製的甜品揀!不過,太飽了無試,下次吧!