2018-05-12 693 瀏覽
經常都要去葵芳的我,無意中見到這間食店的宣傳,先知唔知道葵芳廣場入面有一間買土耳其食品嘅食店;對我來講,土耳其菜通常都係喺市區(比如尖沙咀、中上環、銅鑼灣或灣仔一帶)一帶出沒,比如連鎖式的土耳其加中東食店 Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria。同埋正宗嘅土耳其菜通常價格至少都要每人$200或以上,食一餐隨時要每人$400先可以離場。今次係我係葵廣見到一間土耳其外賣店,我都覺得好新奇,但當我睇落去嗰時候,我發現呢間土耳其食店沒有我想要嘅羊肉卡巴(或者羊肉產品),所以我今次試咗佢哋熱賣嘅雞肉卡巴(見圖一),食落去發現入邊嘅汁超多,味道唔錯,相比起喺Ebeneezeer’s 嘅羊肉卡巴,佢哋嘅汁冇咁辣。跟住我就試咗佢哋嘅沙律:吞拿魚沙律(見圖二)我好鍾意吞拿魚沙律上邊嗰啲醬汁,好似我食卡巴嗰陣時嗰啲醬汁咁,同埋亦都有配菜陪襯,食落去覺得好新鮮好清爽。第三,我鍾意鋪頭有唔同嘅食品可以隨便試食,因為一般嘅外賣食店入面,通常都唔會有呢啲咁嘅野可以比其他人試食。最後,我本人十分建議去這一間外賣店,佢哋入邊有好多正宗嘅土耳其食品,比如土耳其咖啡,土耳其汽水(見圖三),希望我都可以

最後,我本人十分建議去這一間外賣店,佢哋入邊有好多正宗嘅土耳其食品,比如土耳其咖啡,土耳其汽水(見圖三),希望我都可以喺香港見到和這間外賣店相似的外賣店。

外賣自取
  • 雞肉卡巴