2016-05-13 1393 瀏覽
晚上本身想去長沙灣食另一間米線, 朋友告知原來有間叫"麻辣川"係佢食過最好味, 咁就拿拿臨上OPENRICE搵地址啦! 好彩都幾易搵! 去到發覺係一間小店, 入面得幾張枱㗎咋, 最多只可坐20人.佢有麻酸辣,麻椒辣同酸辣湯底揀, 我揀了麻椒辣的最小辣. 餸就揀了豬肉椰菜餃和鮮雞絲. (這裡的餸比其他店特別, 例如有鮮面筋, 鮑魚粒, 黑栢葉)米線無幾耐就有了, 這裡米線配料有點特別, 佢有炸菜粒, 酸菜粒, 韭菜, 芽菜, 唔知係咪因為有炸菜粒和酸菜粒, 覺得呢碗米線特別好味. 麻椒辣的最小辣辣度真係得少少, 望落仲以為係清湯, 聞落就有幾香麻辣味, 但飲落就同出面的麻辣湯底有D分別! 佢除左有麻辣味之外, 仲有種甜甜地既味道, 我覺得好好味!! 而鮮雞絲亦同出面普通的雞肉唔同, 似係雞脾肉黎既, 幾滑幾好味, 都有六七塊. 另一亮點係, 塊餃子皮唔算勁薄, 不過個餡整得好好食, 皮滑, 好喜歡這種餃子的味道. 可惜只有兩粒好彩米線份量都唔少. 總結係食得好滿足, 下次決定挑戰高一級的小小辣!!

好彩米線份量都唔少.

總結係食得好滿足, 下次決定挑戰高一級的小小辣!!

麻椒辣鮮雞絲豬肉椰菜餃米線
2016-05-12