2010-09-10
本人今晚同男朋友去咗朋友介紹的一間日本料理食飯,不過之前睇過OPER RICE D 食評,好似唔太好…但係聽好多朋友都話值得一試,就BOOK咗今晚食,去之前都有少少擔心,不過都訂咗位…就去啦。 入到依間餐廳,第一感覺係好日本FEEL,一座低就有士應第一時間比毛巾同熱茶,餐廳裏的座位都full 哂。氣芬都唔錯,最奇怪係餐廳d客人都同d師父好熟咁…師父重記得客人的喜好,令到d感覺好親切,而我地第一次來,師父都没有冷落我們。到食野食時,我地望住個壽司櫃,D魚生種頪多到都唔知應該叫咩好,我地就決定叫師父發板,第一道菜係左口魚薄切點酸 汁,好好食,又其係個魚邊最好味,第二道菜係深海池魚好肥美,接著係貝殼頪,之後係一種叫赤陸的魚,師父會先用火輕燒魚皮,然後點薑蔥豉油…好好食(值得一試),之後係新鮮大TORO 和中TORO各一片,食落真係同急凍完全唔同,鮮甜好多,大約有六至七樣魚生,食完魚生,到壽司,係我最鐘意的海胆和海曼,當我諗住全晚的高潮完的時候,最後原來重有,師父送上的一件燒吞拿魚鮫的壽司,入口即溶,真係好好味(壽司大約有六至七款)。最後結帳係一千九百元(2個人),當然依個價錢不算便宜,但相比
最後結帳係一千九百元(2個人),當然依個價錢不算便宜,但相比其它的餐廳,用相同的價錢也未必有這樣的食物質素。所以我覺得這個價錢都算合理。