前日係北角食完lunch諗起掛住咗好耐嘅 @onthehill_coffeebar 嘅著名燒酎tiramisu,嚟都嚟啦咁不如一次過打完卡呀🤎coffee bar嘅位置都有啲tricky咁😂係要穿過北角匯二期出咗去往海濱花園,再轉右行幾步先見到,我都搵咗一陣😂入去啱啱好有門口圓枱,可以攞一份menu坐低先,揀定再去落單比錢☺️tiramisu個名都幾得意,叫Definitely not to share tiramisu 2.0😂飲嘢我就又請店員推介,唔想要太多咖啡因夜晚會瞓唔到😅咁店員就推薦我配莓果花茶,個名又好特別,叫港女家姐😂tiramisu 上到都幾靓下😍有少少花瓣點綴咗,面頭除咗可可粉都有唔少朱古力碎,食落個cream夠香滑,手指餅咖啡味幾濃,底層蛋糕夠濕潤又唔會到太軟被壓扁咗咁。酒係話係用130年歷史嘅宮崎縣黑木本店製作的頂級麥燒酎,中中乃是百年孤獨的原酒(copy from menu🤣)呢款的確係咖啡味之後可以feel到個燒酒❣️鍾意有酒味嘅我表示呢個程度可以收貨~整體就咖啡味比較突出,撒朱古力碎令口感更豐富,個balance亦平衡得好好👍我一個減肥人士又光盤達成(已經同教練

酒係話係用130年歷史嘅宮崎縣黑木本店製作的頂級麥燒酎,中中乃是百年孤獨的原酒(copy from menu🤣)呢款的確係咖啡味之後可以feel到個燒酒❣️鍾意有酒味嘅我表示呢個程度可以收貨~整體就咖啡味比較突出,撒朱古力碎令口感更豐富,個balance亦平衡得好好👍我一個減肥人士又光盤達成(已經同教練報備🤣)

莓果花茶都幾健康好飲,有莓果香同淡淡玫瑰香。無糖所以有少少酸酸啲,花瓣同果乾都可以直接飲落,配tiramisu清爽解膩,又係perfect match啦🙌

Define not to share tiramisu 8.0/9

港女家姐(莓果花茶)7.5/9

OVERALL 7.5/9

果然係值得過海又唔想同人分嘅tiramisu呀🫶
  • Definitely Not to share Tiramisu 2.0