2024-08-09
🍜人氣拉麵店排隊一小時!港日夫婦主理 人氣拉麵小店排隊攻略 鯖節豬骨白湯拉麵🍜之前呢間小店開業時已經有留意到,可惜拖延症嘅我遲遲都未去,到了而家已經成為超人氣熱門拉麵店之一,好多人去到以前有人龍就照排隊,無留意到店家嘅運作,所以變咗白等,想食就要留意以下攻略🍜店舖會由6:00 開始派籌,睇報道每日限量提供200 碗賣曬就無,如果唔想等要6:00 前達陣就可以第一批進店,其他入唔到嘅需要入店按人數攞籌號先可以排隊,如果單人嘅話會快少少,大約30 分鐘就可以就坐,今日6:10 到達前已有大約十個人攞咗籌號,喺出面大熱天時等咗一小時就可以進店,籌號每日大約6:30-7:00 就會派完,記得唔好人排你又排,已經眼見有好多人就咁排,無攞籌就無得食,時間又浪費咗,嘈都無用🍜 鯖節豬骨白湯拉麵 $107鯖魚係主角,擺盤感覺好靚,味道帶有烤魚的香氣帶酸味,湯底豬骨飲落順滑感覺,豚骨魚介香味平均,唔會太濃無痴立立嘅感覺,麵條用了細麵幾有爽彈感,其他仲有拉麵荀,海帶,大蔥絲,拉麵蛋軟滑口感,湯底覺得幾啱香港人口味,會係想飲曬佢嘅唔會太溜🍜甘海老拉麵 $98半碗都係超靚紅色嘅櫻花蝦,湯底本身已經有蝦味,幾重
🍜 鯖節豬骨白湯拉麵 $107
🍜甘海老拉麵 $98
半碗都係超靚紅色嘅櫻花蝦,湯底本身已經有蝦味,幾重蝦味,加上呢隻櫻花蝦更甜,配料同其他一樣,之前睇網上面影片內有兩隻蝦,今日食就無,來到時有少少失望
🍜整體都算唔錯嘅拉麵,湯底飲落舒服自然,唔會太溜,麵條份量感覺女仔食剛剛好,男士們可能要加飯或替玉先會夠滿足,蝦拉麵無蝦肉只有櫻花蝦會有少失望,但蝦湯好鮮甜濃味,
🍜雖然兩夫婦有熱誠,拉麵覺得唔錯。但唔會想再排多一次嘅拉麵,外牆有手寫需要攞籌號先可以排隊,無留意到嘅客人會有小混亂,今次坐門口會不斷有人進出詢問攞籌,就算派完門口亦唔會貼告示,會因太多人推門出入感覺唔多舒服,如果想食嘅朋友一定要注意,請早點去攞籌先可以排隊入坐
📍 麵山口商店 (油麻地)
油麻地廟街56-58號地舖