2019-05-10
最近工作量好像又多了。星期六放工後,我倆在戲院買完戲票後,隨意得在附近看到有間價錢合適然後又有個朋友推薦過之下便走進了。有時這樣碰運氣試新東西都幾有趣的, 幸好今次幸運之神待我們不薄, 讓我們吃了一頓不錯的西餐。.處於旺角朗豪坊戲院售票處旁,「朗晴坊」,1至8樓都係食肆,真係唔方冇野食,碼過今次鎖定目標【Romanne Leisure Food Concept 】。出左𨋢口就見到大大既灰牆大大既Logo。入面環境幾有心思,木系嘅裝修添加歐陸氣息,令到環境非常舒適。而且好企理,空間感大,燈光柔和...仲有好多玻璃窗令到成個氣氛更加滲透熱帶氛圍好輕鬆。同朋友一齊坐左係高枱坐低傾計,慢慢食都幾寫意。Lunch時間,睇下有咩Set先,呢度既Lunch Set款式不算太多,但都足夠我地選擇了,價錢在旺角區來道可以接受的。因為都有好多Cafe係呢D價但係坐得不舒服又不好吃呢。Set Lunch 當中包括餐湯或沙律及飲品一杯,我倆都是選擇了精選餐湯,「南瓜湯」飲得我地倆津津有味,亮麗飽滿的顏色、柔滑香甜的口味,南瓜湯真係幾濃郁。🔹主食黎啦~~牛油果醬煙三文魚墨西哥卷配田園沙律 $62因為仲係晏就既關
南瓜湯
🔹主食黎啦~~牛油果醬煙三文魚墨西哥卷配田園沙律 $62
因為仲係晏就既關係唔想食咁飽,就叫左個卷黎頂到胃,經常在外國的快餐店或咖啡店都會看到有不同口味的卷餅,裹著各種不同的餡料的捲餅不止能飽肚,而且吃起來方便又美味!
牛油果醬煙三文魚墨西哥卷配田園沙律
墨西哥卷皮薄薄的入口鬆軟。
牛油果醬煙三文魚墨西哥卷配田園沙律
鬆軟但又有一定的彈性既墨西哥卷入面有三樣重要既食材,牛油果醬、三文魚及菜。用新鮮牛油果加入三文魚,提升豐富口感,再混入同樣新鮮既菜入面,口味清新仲好健康呀!
牛油果醬煙三文魚墨西哥卷配田園沙律
配上田園沙律簡單都好好味,用專用既沙律菜,亦有些小配料,非常新鮮,如果加埋芝麻醬一齊食都會仲吸引。呢個Set其實都夠晒我食了。
🔹美國天然豬鞍扒黑椒汁配薯菜 $108
Lunch Set 來道擺盤不錯,豬鞍厚度很夠,厚身既豬鞍,肉質扎實有彈性,外脆內軟,一把它切開,微透出肉汁,食落口肉質一流,能保存充足水份,好有驚喜,因為眼望好像一般般,但食完絕對意想不到,嫩滑又肉味頗濃。
美國天然豬鞍扒黑椒汁配薯菜
配上薯菜更添飽肚感,很好不是薯條而是煎或焗過的薯仔。因為沒有太過熱氣呢。
檸檬水
「朗晴坊」一直比我感覺好像會伏伏地有一點,但今次既【Romanne Leisure Food Concept 】可以否定呢個伏字了,因為這裏的食物質素有保證,不是馬虎出菜,價錢合理,侍應服務亦非常好,環境寫意放鬆,在旺角這個人來人往的旺角,停一停又好像不錯。有下次喔!