2019-03-09 215 瀏覽
係人都知香港人好忙㗎啦,要去飲餐茶食件點心,真係唔係一件容易嘅事,但係好彩有唐記,喺呢個咁繁忙嘅生活節奏裏面,都可以滿足到我一點嘅小希望。收工嘅時間,去買返個飯買返個點心,返屋企慢慢嘆下先。今日買咗個排骨飯,排骨份量夠晒多,啖啖肉,而且裏面總會有脆骨,係我最鍾意食架,排骨新鮮,充滿肉味,唔會有少少嘅雪藏味,味道夠晒足夠,而且啲飯粒粒分明,排骨嘅汁入左每一粒飯,淡淡都好滋味。雞雜,平時飲茶最鍾意叫架,你同隻雞達好大件,裏面會有芋頭,一大件雞肉,豬肚,同埋豬皮,食材好新鮮,而且唔會好乾身,雞肉滑身,芋頭又夠粉,果然好味。蝦餃,淨係睇個樣都覺得好精緻,粒粒爽口彈牙,而且皮薄餡靚,裏面隻蝦仲要好大隻架,一份有三隻,份量啱啱好啊。