2018-06-25
大館有得免費對外!!!!身為偽毒偽文青,點會唔黎打下卡!?大館係一個area,包括中區警署,中央裁判司署同域多利監獄,經過馬會活化同保育仲加多左美術館同綜藝館!!!有興趣真係可以去睇下,值得一睇了解下香港歷史同文化行完肚餓搵野食,唔想行咁遠了~就係半山搵野食算一路上去先到間拉麵店,同朋友諗都無諗就入左去同普通拉麵屋一樣,餐廳都唔太大,整整齊齊。而聽佢地講野先知,兩個師傅都係日本人黎,幾驚佢聽唔明我地要咩,好彩店員係香港人餐廳主打既拉麵湯底都有d唔同,幾特別另外小食同追加都好吸引,原本諗住要蟹餅,但店員極力推薦佢地既餃子,一於信佢!!另外幾特別既係餐廳都賣便當,surprise!? 第一次見拉麵店做埋便當餐桌擺設簡簡單單,同傳統日式拉麵店一樣,都有冰水提供~一虎比較特別,平時去拉麵店見最多係辣菜,呢度係辣椰菜,辣韭菜同辣蒜蓉,真係第一次見辣湯,蒜油湯,豚骨湯都試得多,今次試下香油湯(褐虎),食過其他拉麵店都冇呢款湯底,另外加左蛋!!香油未撈勻,未試兩啖豚骨湯,味道一流! 香濃但唔膩,湯底唔錯!將香油撈好之後變哂色飲落都係豚骨底味,但多左一陣甘甘地既焦香,個人黎講幾鍾意,而且第一次見另外值
有興趣真係可以去睇下,值得一睇了解下香港歷史同文化
行完肚餓搵野食,唔想行咁遠了~就係半山搵野食算
一路上去先到間拉麵店,同朋友諗都無諗就入左去
餐桌擺設簡簡單單,同傳統日式拉麵店一樣,都有冰水提供~
另外值得一提,拉麵可以揀曲直,我揀左比較吸湯既曲麵! 麵質入口彈口,配上湯底褂常好味
呢度既溏心蛋好勁,應該係流心蛋吧~我都冇留意menu寫咩
入口蛋好嫩滑,加上蛋汁滑上加滑!
試左辣椰菜,就係辣辣地既爽口椰菜,唔太特別
韭菜就咁食有點咸食落口感都係唔夠芽菜好
睇佢外表同一般餃子唔同,呈尖尖地既三角形,睇落比較大隻
食落餃子皮十分Q彈!!!口感真係一流,同係日本食既差唔多,佢材料唔算多,但比例岩岩好,你唔會覺我無野食
入邊都係豬肉餡,加左椰菜,香軟中又有爽口感覺,食落有種愈食愈開胃既感覺,CRAZY!!
食落最深刻既係餃子,如果想係香港食到日本既味道,黎一虎!!!!!!
查看之前的留言 ()