2015-10-20
傷心酸辣粉就食得多,傷心酸辣粉私房菜就第一次黎。果真係傷心酸辣粉既升級版,地方比起傷心酸辣粉寬闊,環境都比較乾淨同舒適。同朋友3個人黎食,份量剛剛好。我地8點先黎,特登避開晚飯高峰時間。即時安排座位,我地坐4人座。足料燉湯-$68我係好中意飲老火湯既人,見到有原盅足料燉湯便點左一份。湯好清甜,少少油帶濃味而口中甘甜。連湯渣我都唔放過食埋。湯渣d鳳爪好淋好軟滑,又有加左好多桂圓等老火湯配料,飲落感覺到係燉左好耐既。湯好清甜,少少油帶濃味而口中甘甜。連湯渣我都唔放過食埋。魚肉係一片片的,肉質脆而結實,微辣把魚腥給蓋過了,魚肉顯而更鮮甜。加上配料,蔥蒜和香菜麻辣椒,湯底的香辣已經都滲入魚肉裏。辣辣的讓人胃口大增。招牌泡椒聖子煌-$48青椒同紅椒結合聖子炒香,聖子肉爽口又帶有痲辣感覺,挺特別的。不過如果不能吃辣的朋友就不建議點這個,這菜不辣就不好吃了。豆腐做法雖然各式各樣,不過我都係中意炸豆腐。外皮金黃,但内裏還是嫩白的豆腐,口感很不錯,椒鹽的鹹味帶上豆腐原本的嫩滑更是一番回味。香辣海中蝦-$168姜茶水中花其實中間的花是豆腐製成,做工真的很細緻。不過豆腐配姜茶還是第一次嘗試。杏仁蛋白茶-$7
足料燉湯-$68
我係好中意飲老火湯既人,見到有原盅足料燉湯便點左一份。
湯好清甜,少少油帶濃味而口中甘甜。連湯渣我都唔放過食埋。
招牌泡椒聖子煌-$48
香辣海中蝦-$168
姜茶水中花
杏仁蛋白茶-$78
是即磨杏仁沖調,而蛋白又很嫩滑,就是杏仁味很重,我個人對杏仁不敏感。
服務方面:服務員有不停在幫我們加水,態度也挺好,不會不理不睬的。