2013-12-11
老細要請客兼傾生意, 我提議去會展的金紫荊, 有view, 夠闊落, 服務好, 食物質素有保證, 大家都食得好滿意.一踏進餐廳, 個 Hostess 就帶我地到一張窗口檯, 睇到維港隻紅色帆船, D外籍客人覺得好有特色.當日試左好多味菜式, 大部份都很有水準:經理介紹我地飲兩款冬天的滋潤飲品, 花旗參紅棗茶和玫瑰花雪梨茶, 果然無介紹錯, 飲完喉嚨好舒服.紫荆四小碟(原隻蝦餃皇、蜂巢炸芋角、油雞樅珍珠耳、涼伴蟲草花)隻蝦餃勁大隻, 好似個乒乓波咁大, 入面好大隻鮮蝦, 好juicy. 芋角炸得鬆化, 一D都唔油膩, 至於另外果兩款前菜就好特別, 好好味.煙燻腐皮卷另一道開胃前菜, 香濃的煙燻味道完全滲進了薄薄的腐皮之中, 清清地準備之後接踵而來的美食.蜜汁叉燒肥瘦適中, 肉質十分軟熟, 蜜汁不會太甜, 做得出色.黑松露上素竹笙卷原本好清的上素竹笙卷, 加上黑松露, 當堂香氣濃郁, 形成強烈對比, 好有趣.海皇魚湯浸豆腐淨係睇個湯既顏色已經知道火喉十足, 白色的魚湯加上滑溜的豆腐, 十分清甜.星洲大花蝦呢味菜令我想起馬來西亞的奶油蝦, 上面一絲絲甜甜地的蛋絲很考功夫的, 大蝦酸酸甜甜,
當日試左好多味菜式, 大部份都很有水準:
肥瘦適中, 肉質十分軟熟, 蜜汁不會太甜, 做得出色.
呢味菜令我想起馬來西亞的奶油蝦, 上面一絲絲甜甜地的蛋絲很考功夫的, 大蝦酸酸甜甜, 很開胃, 亦好合外國人的胃口.
好惹味的煲仔菜, 松茸香氣撲鼻, 黑豚肉好軟好腍.
陳皮燉雪梨和蛋白杏仁茶
十分清甜, 冬天很滋潤的湯水.