2021-07-25
今日家人生日,她提議要食流浮山「歡樂海鮮酒家」。呢間酒家不是第一次食,上次食的體驗唔好,服務差。但因為家人堅持來呢度,所以姑且比多次機會佢地啦。坐k65到流浮山,一到總站已經見到間舖頭,都好易認。門口有寫上一些二人餐、四人餐,我地就決定左要個價錢$1680的四人餐。入到餐廳,裡面大約六成滿吧(當時係12點正午),環境大致乾淨,一來到,就遞上一些小食。有酸蘿蔔片和花生,花生無咩特別,但酸蘿蔔片就好好食,我地成餐飯食左4碟也放上比我地洗手的茶水。我地最後決定除左叫$1680的四人餐之外,再要多個椒鹽鮑魚,隻鮑魚都幾貴,要$68隻,不過因為家人想食,就照叫了。第一碟食物來的是「蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌」,呢個好好食,貴妃蚌好新鮮,豉油唔太多亦唔太鹹,剛剛好,粉絲亦蒸得好好味。以第一碟餸來講,會對呢間舖頭加上好感。之後來的是芝士牛油焗龍蝦伊面底。呢個的芝士係好味,但偏鹹。而我亦覺得個伊面有啲過淋。不過個龍蝦好好食,加埋有4隻開邊龍蝦,啲肉都好新鮮同實淨,同埋都幾大隻。之後來的是麻香江煎瀨尿蝦,呢個又係好好食,個餐總共有2隻瀨尿蝦,前後斬開。瀨尿蝦好大隻,大約有前臂咁長,瀨尿蝦好重麻香,好好味,個肉好實
坐k65到流浮山,一到總站已經見到間舖頭,都好易認。
也放上比我地洗手的茶水。
之後來的是麻香江煎瀨尿蝦,呢個又係好好食,個餐總共有2隻瀨尿蝦,前後斬開。瀨尿蝦好大隻,大約有前臂咁長,瀨尿蝦好重麻香,好好味,個肉好實淨,感覺好新鮮,唯一可惜的是2隻瀨尿蝦都見唔到有蝦膏。
跟住再來左歡樂黃金蟹,呢個又係好好食,蟹殼好脆,咸蛋味唔算太重,剛剛好,而隻蟹亦好新鮮。
再來就是我地另外要的椒鹽鮑魚。反而今日覺得咁多海鮮中,呢個一般般,唔係咁好食。個煮法無乜問題,粉漿亦唔鹹唔太厚,問題出現在係隻鮑魚。隻鮑魚唔算細,大約6至7cm 左右長。但呢隻鮑魚是沒有鮑魚味的,似係一個稍為有咬口的魚蛋(但無魚蛋味),總括來說,唔值$68一隻。
再來就到佢地的,上次來食個陣,佢比的是菜心,菜是新鮮的,但太大條。今次我們要求轉做筧菜,筧菜屬於是菜笛個種,又係好新鮮,好好味。上面亦有一些菇係面。
跟住到佢地好出名的「食神炒飯」。呢個飯都食左好多次了,熱辣辣上菜,好食,水準能夠保持到。
最後包埋個水果盤,水果盤就有西瓜和橙,正正常常,都算好味。
最後,埋單大約是$ 2275 ,講真以中午來講都真係唔平,但係海鮮水準係好穩定的,而且今次比上次來,服務態度亦進步左好多。今日係家人生日,都算係一家人一齊食,食得開心的。
最後加入一張流浮山碼頭的一張相,個鴨仔好得意。