3K
2019-05-26 20 瀏覽
星期六帶我家小B出黎玩玩(佢話要去上次個平台公園),玩完又係搵食時間,係尖沙咀要搵一間環境濶落嘅餐廳唔係無,但婆婆話想食泰國野,月尾又想搵啲親民啲㗎,上開飯search到呢間冬蔭Noodles,睇相唔錯,即刻推埋bb車過黎先。地點在The One對面好易搵,入面主色調係粉紅色㗎,好夢幻,小B勁like粉紅色,佢係咁話靚靚!婆婆係餐牌又睇到佢想食嘅野,一家大細都開心,即刻放下心頭大石,大家輕輕鬆鬆食餐飯。店員好baby friendly,歡迎我地自由揀位,收起b車放一旁,坐第一排就最唔會阻到其他食客啦。泰式玫瑰奶茶($38)&甜蜜蜜蝶豆花茶($38)天氣溫度上唔係好高,但勁濕,玩一陣公園已經熱到成身出哂汗,即刻叫番杯凍飲降溫先,揀左兩杯個名上最夢幻嘅,哈哈,想打卡靚下嘛。果然無失望,靚靚之餘又好飲。玫瑰奶茶勁香,加入煉奶配上香料紅茶,茶香奶滑正呀。蝶豆花由藍變紫幾時都係咁靚,味道清涼加上蜜糖香甜,正喎!扎肉牛丸冬蔭功湯金邊粉($68)餐廳名叫冬蔭Noodles咁就梗係叫番碗冬蔭功湯粉啦,呵呵,上枱時好香啊~湯底濃郁好鮮味,酸酸辣辣十分開胃,婆婆覺得可以再辣少少,後來店員告知可以在落單時要

泰式玫瑰奶茶($38)&甜蜜蜜蝶豆花茶($38)
扎肉牛丸冬蔭功湯金邊粉($68)
湯底濃郁好鮮味,酸酸辣辣十分開胃,婆婆覺得可以再辣少少,後來店員告知可以在落單時要求辣度,方便個人口味。
配料揀左扎肉同牛丸,扎肉爽口帶香料味,正。牛丸彈牙牛味濃,有少少筋更有口感,兩樣都好好味噃。
金邊粉韌度十足口感正,吸飽湯汁好好味,而且份量好大勁飽肚。
無骨海南雞飯($68)
自己要左海南雞飯,賣相不錯喔。
雞件十分嫩滑,皮下無乜肥膏㗎,連雞皮食都無罪惡感,旁邊附上一個酸辣醬同一個薑蓉,兩個醬都太好味,每件雞都貪婪地沾上最多嘅醬先食,太好味了。
油飯好香口,有薑味蒜味雞味等,淨食佢唔食餸都可以食到幾碗啊,好好味呀~同樣份量也是很大,又係好飽肚,非常滿足。
鐵板蠔仔蛋($88)
超熱呀,滋滋聲叫緊,好香好香好香,聞到都流晒口水啦。
蛋好滑(點做到咁滑㗎?),入面有肥美鮮味的蠔仔,仲有蔥嘅香味,熱辣辣超級正,嫩滑的蛋但邊位焦香,太太太好味了,連下層的芽菜都全清碟,食到停唔到口!

所有野都好好味,而且食完無口渴,抵讚!

PS。枱上送來的水原來用左班蘭葉去煲,唔怪得飲落有陣香味啦。
2019-05-25