2019-09-11
總評: 主打優質食材,味道好,價錢合理。有時惠顧滿$150 送$50 現金券。呢一間餐廳幾乎是我我飯堂。食的次數多到唔記得。早餐OK, 下午茶就唔算抵,晚市反而最推介。一個dish平均都是$90左右,用埋$50優惠,二人埋單百幾蚊已食得好滿足。佢一個餐有餐湯跟包, 或招牌Alfafa沙律,一個主菜,加飲品。湯通常係磨菇湯或雜菜湯。磨菇湯是由新鮮啡磨菇打成,粒粒菇口感豐富,非常香濃。Alfafa的包也出色,最愛洋蔥包同芝麻包,但晚市好多時呢兩種包已冇晒, 佢地會跟一片香脆多士。 括招牌Alfafa沙律亦是呢度嘅皇牌推介。跟餐沙律而言,用料異常豐富,有羽衣甘藍,牛油果,車厘茄,西蘭花,杏仁片,蘋果,杏脯乾,提子乾,藜麥。牛油果creamy, 西蘭花crunchy, 茄仔清甜,加上香口杏仁片同有甜美煙韌的乾果,超新鮮高質,撈上似有還無的Caesar醬汁,醬汁沒有令成個沙律得返一種味,反而是突出了每種食材自己的味道,正到不得了。呢個沙律水準媲美Simplylife等沙律專門店,以西餐廳而言是贏人九條街的質素,絕非那些幾片西生菜幾粒罐頭粟米的劣質沙律可比。有時一小碗跟餐的沙律不夠喉,就索性叫re
有時一小碗跟餐的沙律不夠喉,就索性叫regula size當主食。近排佢地有丹麥日式叉燒,配埋沙律真是無敵正,多菜少肉走澱粉,啱晒做晚餐, 健康美味, 令人滿足。
佢地其他熱食都不錯,最欣賞有骨豬柳天使麵,豬柳鲜美多汁,天使麵條條分明,撈上橄欖油,伴碟是5-6粒車厘茄同西蘭花,唔怕唔夠菜。簡單美味有營。
以價錢,位置,味道,營養而言,呢間絕對是飯堂之選。