2024-06-17
野川拉麵の深燒食堂📍元朗又新街40-48號榮豐大廈地下B號舖一個滂沱大雨嘅周末,我約好前上司喺佢放工後食個飯、敘敘舊。為咗方便傾偈,我哋揀咗一間開到凌晨1:30嘅人氣餐廳,邊食邊catch up。呢間主打拉麵嘅港式日料餐廳,亦有提供一系列新鮮刺身、壽司、炸物、燒物、串燒、特色飲品⋯⋯種類繁多,數之不盡。其中一大優點係可以較貼地嘅價錢品嚐如放題般豐富嘅食物,唔想受時間所限、食到趕頭趕命嘅大家,絕對可以考慮呢間餐廳! 💰$44/2本花の恋 🌹為今餐打響頭炮嘅係花之戀壽司,用上鮮甜嘅三文魚,飯量適中,搭配大量蟹籽同帶鹹嘅日式沙律醬,係我至愛嘅組合! 💰$90/8隻甘えび 🦐原隻甜蝦每隻大小相約,蝦肉剔透,味帶甘甜,最愛佢黏黏哋嘅口感,非常高質! 💰$80/5切鮭はらみ 🐟厚切𠝹花嘅三文魚腩魚油豐膄,味道鮮甜,肉質爽口,比一般普通三文魚刺身更為滋味。 💰$70/10切ホタテ 🐚帶子片片晶瑩,口感新鮮,味道甘甜,無絲毫腥味,讚! 💰$80/6隻海老の天ぷら 🍤炸物方面我哋點選兩款天婦羅,大蝦裹上一層偏薄嘅脆漿落油炸至金黃香脆,有別一般港式日料天婦羅嘅品質,無論熱食或放涼後,炸蝦仍然外脆內爽,唔會
📍元朗又新街40-48號榮豐大廈地下B號舖
💰$80/5切
鮭はらみ 🐟
💰$70/10切
ホタテ 🐚
帶子片片晶瑩,口感新鮮,味道甘甜,無絲毫腥味,讚!
💰$80/6隻
海老の天ぷら 🍤
炸物方面我哋點選兩款天婦羅,大蝦裹上一層偏薄嘅脆漿落油炸至金黃香脆,有別一般港式日料天婦羅嘅品質,無論熱食或放涼後,炸蝦仍然外脆內爽,唔會腍晒或有霉嘅口感,有驚喜!由於本身炸蝦無過多調味,所以可以沾多一啲天婦羅汁,個人應為味度更佳!
💰$74/2隻
ソフトシェルクラブの天ぷら 🦀
第二款係原隻軟殼蟹天婦羅,同樣裹上粉漿落油炸,但明顯成品比較酥脆,整體亦比較香口。切半上檯嘅軟殼蟹天婦羅份量十足,蟹肉鮮嫩無比,蟹膏甘香可口,一人一隻大啖大啖咬,都咪話唔爽!
💰$82
自家製豚肉ラーメン 🍜
主食我哋揀咗餐廳非常受歡迎嘅拉麵系列,有11款不同配菜同6款湯底,任君選擇。我哋揀咗濃豚骨湯底自家製叉燒拉麵,配料毫不馬虎,基本拉麵配料如紫菜、荀、木耳絲通通有齊。最令我印象深刻嘅必定係糖心蛋,蛋黃呈橙紅色,調味適宜,伴拉麵食一流。
五片叉燒肥瘦均勻,口感軟嫩,味道帶少許甜味,雖與日式正宗叉燒不大相近,但富有自己特色。拉麵口感不軟不硬,屬典型港式拉麵風,整體唔會過鹹,性價比算高。
💰$30/1隻
焼きホタテ 🐚
我哋仲一人額外追加一隻燒扇貝,前上司選擇蒜蓉燒辣口味,而我就選擇芝士燒口味。前者香辣爆蒜,非常惹味,後者芝味濃郁,香醇美味。兩隻扇貝都算大隻,燒嘅時間都掌握得好,保留到多汁、唔乾柴嘅口感。
我私心推介將剩餘嘅芝士汁配少少拉麵食,咁就可以食到好好味嘅芝士撈拉麵!
💰$37
富士山頂コーラ🍹
白色嘅日本可樂令人聯想到富士山山頂清澈美麗嘅雪景,採用富士山天然水製作,味道比一般可樂清爽,而且咁平就有咁大杯,真係超值!
💰$37
ドリアンソーダ 🍾
手工榴槤梳打係以水果為主題系列嘅其中一款人氣飲品,我本住試伏嘅心叫咗一枝嚟試。一擰開樽蓋,已經有陣濃烈嘅榴槤香味飄出嚟,不過飲落就知道佢嘅味道唔會太衝擊,比一般梳打多汔。如果喜歡食榴槤嘅朋友,應該唔會討厭,但唔鍾意榴槤嘅朋友,應該比較難接受。