2024-01-05
最近突然好想食雞煲同埋火鍋,記得朋友介紹元朗有間好好食嘅雞煲,火鍋餐廳,所以特別去試下。今次去呢間餐廳叫做鋒哥廚房🤪 餐廳裝修同擺設都好靚,仲有好多靚靚嘅燈係度,好似回到80年代😍👃🏻香醇花雕醉雞煲:雞肉鮮嫩幼滑,花雕酒同各種香料慢燉,令煲裡雞肉入口即融,仲酒香四溢,令人回味無窮😻。湯汁濃郁之餘,帶著微辣,十分開胃✅💦惹味麻辣雞煲:辣而不辛,簡直係刺激舌頭上每一處嘅味蕾。雞肉肉質更加令人愛不釋手,幼嫩之餘咬落仲大量雞汁流岀。最重要係麻辣雞煲可以任食,絕對值得一試再試!✅👅飄香沙嗲湯火鍋:飄香沙嗲湯火鍋嘅味道真係絕妙無比😍!沙嗲湯底同傳統火鍋湯底唔同,佢有種濃郁嘅花生香味,飲一口湯,嗰種暖笠笠,微辣又香口嘅感覺真係即刻散佈全身🌶️。沙嗲湯嘅濃郁與火鍋料嘅新鮮完美結合,唔論係涮羊肉定係海鮮,食物嘅鮮味都被火鍋湯底帶出嚟,非常惹味😋。啲肉條一放入沙嗲湯火鍋準備滾起,周圍就充滿咗肉香,攪拌一下湯底,蔬菜啲青香就混合埋啲辣香,讓人唔自覺食指大動🥬。涮完嘅肉食軟嫩,吸滿咗香味,啲蔬菜又變得鮮甜多汁,每一啖都使人感到無比滿足😘。飄香沙嗲湯火鍋特別之處亦在於佢嘅調味料,隨意加啲香菜、蔥花或者辣椒,都可以
👃🏻香醇花雕醉 雞煲:雞肉鮮嫩幼滑,花雕酒同各種香料慢燉,令煲裡雞肉入口即融,仲酒香四溢,令人回味無窮😻。湯汁濃郁之餘,帶著微辣,十分開胃✅
👅飄香沙嗲湯火鍋:飄香沙嗲湯火鍋嘅味道真係絕妙無比😍!沙嗲湯底同傳統火鍋湯底唔同,佢有種濃郁嘅花生香味,飲一口湯,嗰種暖笠笠,微辣又香口嘅感覺真係即刻散佈全身🌶️。沙嗲湯嘅濃郁與火鍋料嘅新鮮完美結合,唔論係涮羊肉定係海鮮,食物嘅鮮味都被火鍋湯底帶出嚟,非常惹味😋。啲肉條一放入沙嗲湯火鍋準備滾起,周圍就充滿咗肉香,攪拌一下湯底,蔬菜啲青香就混合埋啲辣香,讓人唔自覺食指大動🥬。涮完嘅肉食軟嫩,吸滿咗香味,啲蔬菜又變得鮮甜多汁,每一啖都使人感到無比滿足😘。飄香沙嗲湯火鍋特別之處亦在於佢嘅調味料,隨意加啲香菜、蔥花或者辣椒,都可以按照個人口味調整,變成一道自己最愛嘅火鍋🌟。夜晚同親朋好友圍住一大鍋,一邊傾偈一邊享受飄香沙嗲湯火鍋帶來嘅美味,簡直係生活中嘅一大快事啊👏!咁嘅味道,絕對值得一試再試,啱晒啲鐘意嘗新口味嘅食客㗎😊!✅
🐟火鍋海鮮料:有鮑魚、海蝦、蜆蒜等隻隻都大大隻,新鮮彈牙又好味,仲要係任叫,一定要食到飽✅
🥬火鍋蔬菜料:有粟米、金菇、冬菇、生菜,索哂啲沙嗲湯底,正啊✅
食物超級好味,我哋飲左好多生啤🍻 ,係同朋友聚會傾偈嘅好地方✔️超滿足🥴