2019-10-10 2080 瀏覽
呢日朋友去到元朗附近行街, 行完街就喺附近睇下食乜嘢, 行到去圖書館附近, 見到有間半露天嘅酒吧餐廳, 幾有氣氛和幾有特色, 於是埋去睇下有咩食, 去到先發現係食泰國菜, 唔知係唔係小弟見識少, 通常見到嘅酒吧餐廳都係西餐, 餐廳裝修都幾有特色同埋幾精緻, 餐廳嘅環境都幾適合一大班朋友嚟一齊傾計聚一聚。冬陰功(細)我幾乎每次食泰國菜都會飲冬陰功湯, 上枱嘅時候店員會幫你分好湯, 呢度嘅冬陰功湯味道好濃郁, 好有泰式風味 ,而且好足料。泰式肉碎生菜包肉碎用咗金不換,紫洋蔥,辣椒等其他香料嚟炒, 炒到好香身, 我朋友覺得有少少辣, 但我覺得配生菜食就啱啱好, 呢碟幾乎畀我清曬。泰式串燒呢度泰式串燒有得揀豬,牛或者雞, 我哋三款都揀齊, 串燒嚟到嘅時候好熱, 只係即叫即燒, 肉嘅外層有焦香味, 裏面鎖住肉汁, 配沙嗲醬送酒一流。越式紙米卷 (煙三文魚)上碟嘅裝飾我覺得幾靚, 有成八舊紙米卷份量都算幾多, 紙米卷嘅餡料有生菜,紅蘿蔔絲,青瓜絲,三文魚等, 而且紙米卷都包得幾飽滿, 配過酸汁食幾開胃。泰式炒金邊粉呢度嘅小食到主菜嘅擺設都好有心思, 金邊粉炒得夠乾身, 金邊粉本身唔辣, 如果想食辣

冬陰功(細)

泰式肉碎生菜包

泰式串燒

越式紙米卷 (煙三文魚)

泰式炒金邊粉

呢度嘅小食到主菜嘅擺設都好有心思, 金邊粉炒得夠乾身, 金邊粉本身唔辣, 如果想食辣碟旁邊有啲辣椒粉和花生碎, 撈埋金邊粉一齊食幾惹味。

特色蝦醬炒飯

呢個賣相有啲同泰式炒金邊粉有啲相似, 中間夾咗塊類似魚皮嘅炸物, 嗰塊好似魚皮嘅炸物食落好有鹹香, 拌飯一流, 個飯炒得幾有鑊氣, 個蝦醬味都幾出。

• 肉碎生菜包
  • 泰式炒金邊粉