如果唔係元朗既街坊朋友介紹同帶路,經過俊賢坊,可能會錯過「稚」日式料理店。未品嚐過呢間店,會以為冇乜特別,但當你試過佢哋嘅食物之後,就會明白點解咁低調嘅食店,客人卻係絡繹不絕。上次嚟嘅時候,我仲要等位,今次特意過咗飯市先過來。首先,咖哩豬扒飯真係好抵食!豬扒炸得香脆,外面金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩,搭配上濃郁嘅日式咖哩,味道唔錯。咖哩唔算太辣,適合大部分人食,配上珍珠米飯簡直係完美。至於蒲燒鰻魚飯,鰻魚燒得剛好,外面有一層甜甜地嘅醬汁,肉質滑溜,搭配貓飯,真係一口咬落去,每一啖都感受到鰻魚的鮮味!「稚」門面雖然低調,但食物質素卻唔低。無論係午市定食定係其他菜式,味道都讓人回味。

2024-08-25
  • 貓飯