2023-05-02
踏入5月,依然無阻我打邊爐既興致。喺元朗區發掘到一間幾好味既火鍋店-麻極。呢度坐得舒服,湯底、火鍋配料選擇都幾高,火鍋湯底足料,而配料質素都唔錯。火鍋湯底點左鴛鴦鍋。鮮茄花甲鍋配椰子雞鍋。兩款湯底都好足料,真材實料所以個湯都好鮮甜。特別係花甲鍋嗰款好重貝鮮,入面既花甲份量都唔少;而椰子雞鍋嗰款係清甜既椰子香,本身仲配左一碟花雕雞放落個鍋到。花雕雞好味!肉質有彈性,打邊爐之前都忍唔住飲左幾碗湯。配料方面推薦叫極上本地手切牛肉。牛肉既肉味真係好重,肉質鮮嫩,而且唔會太肥,食多幾片都唔會覺得油膩。第一次食牛骨髓,原來個質感都幾得意,軟軟滑滑帶啲彈性。肉類以外既配料可以試麻辣羊肉餃。每隻餃子都好飽滿,而且入面既羊肉餡真係好惹味,但其實麻而不辣,好過癮!鹹蛋黃墨魚丸夠彈牙。不過鹹蛋黃既味道可以再突出啲會更好。紫菜響鈴卷係即炸,就咁食配泰式酸辣醬其實都幾好味,不過當然用黎索湯汁就更勝一籌!另外腐皮串都係索湯必備配料。炸饅頭好抵食!而且炸得金黃又外脆內軟。紅薯粉QQ彈彈,每次打邊爐都必備!
喺元朗區發掘到一間幾好味既火鍋店-麻極。
火鍋湯底點左鴛鴦鍋。
鮮茄花甲鍋配椰子雞鍋。
兩款湯底都好足料,真材實料所以個湯都好鮮甜。
特別係花甲鍋嗰款好重貝鮮,入面既花甲份量都唔少;
花雕雞好味!肉質有彈性,打邊爐之前都忍唔住飲左幾碗湯。
配料方面推薦叫極上本地手切牛肉。
第一次食牛骨髓, 原來個質感都幾得意,軟軟滑滑帶啲彈性。
肉類以外既配料可以試麻辣羊肉餃。
鹹蛋黃墨魚丸夠彈牙。
不過鹹蛋黃既味道可以再突出啲會更好。
紫菜響鈴卷係即炸, 就咁食配泰式酸辣醬其實都幾好味,不過當然用黎索湯汁就更勝一籌!
另外腐皮串都係索湯必備配料。
炸饅頭好抵食!
而且炸得金黃又外脆內軟。
紅薯粉QQ彈彈,每次打邊爐都必備!