2023-08-17 27 瀏覽
本身經常到元朗搵食,呢間《凡直友里》之前經過見到已經覺得個名好特別,所以留下印象,呢一晚終於有機會試下。由於用餐時間尚早,所以揀咗餐廳中間舒適位置。餐廳裝修走型格風,雖然唔算好大,但座位都幾舒服,除咗室內區亦有室外區。據知所有菜式均無味精,呢點首先加分!佢哋的食物有泰式、法式、地中海式仲有日式燒物,真正多國Fusion好多款式選擇!今次我地一行二人叫咗兩個set dinner烤西班牙100%杜洛克黑毛豬扒配蜜桃燒汁 $188,配番茄湯、跟飯黑毛豬扒7成熟,肉質嫩滑亦夠juicy,配上蜜桃燒汁更加提升肉味,而且好大塊。配菜有翠玉瓜、番茄仔同茄子,全部配菜都有輕烤過,好香口之餘又唔乾。跟餐的番茄湯亦好香濃地中海香料烤鮮魚配烤新薯 $178,另加$48升級至干邑龍蝦湯龍蝦湯非常濃郁,亦充滿龍蝦鮮味,中間有龍蝦肉,爽口彈牙烤魚好大條肥美,外皮烤得脆脆地亦帶有點點焦香,魚肉都幾嫩滑,而且啖啖肉,中間釀咗幾種香草同檸檬,但又唔會蓋過咗魚肉本身的鮮味,魚下面放有薯仔片,吸收哂魚的精華,一向對食魚有要求的老公都食到乾乾淨淨!餐廳有好多特色飲品及cocktail,我哋分別叫咗一杯熱情果檸檬特飲(無酒精)

據知所有菜式均無味精,呢點首先加分!

今次我地一行二人叫咗兩個set dinner

跟餐的番茄湯亦好香濃

龍蝦湯非常濃郁,亦充滿龍蝦鮮味,中間有龍蝦肉,爽口彈牙

餐廳有好多特色飲品及cocktail,我哋分別叫咗一杯熱情果檸檬特飲(無酒精) $58,同埋桑格利亞Red Sangria Cocktail $88

熱情果檸檬特飲:
平時好怕一d果味特飲會好甜,但呢款唔會太甜之餘,入口清新又有熱情果香

桑格利亞Red Sangria (Red wine │Brandy │Orange juice │Mixed Fruit & Berries │Seltzer)

入面有檸檬亦有粒粒橙,酒味唔會太重或搶喉,入口有啖啖果香而且味道清新,好好飲!

整體來講,餐廳性價比好高,食物質素有水準,價錢亦唔貴,個人認為係元朗比較少數製作用心及有誠意的餐廳!
2023-08-15