之前有晚3號風球,又黑雨,但係屋企又無野食,又唔想去太遠地方食野,於是乎係網上面見到呢間「泰馨」私房菜,雖然得一個評語,但係評價唔錯之餘見價錢都相宜,於是乎就膽粗粗去試下。晚上9點半,男朋友開車去,去到附近都幾荒蕪,全部地舖都已經關門,去到附近都覺得似乎唔對路,正準備掉頭之際,發現有「X豐」停車場,記得網上面有提過之餘,斜對面有間只有門牌家住「329」但又無名既地方,出面掛有燈飾,一落車就有人問係咪食野,原來係食客黎既~ 仲教我地泊車去對面個停車場,食完飯後叫佢地蓋印就可以免費泊車,真係好人呢!去到門口,發現門上面無舖名,只得門牌,同埋一個門鐘,門口左手邊有個幾靚既信箱,上面大大隻字寫住329,但係其他就係泰文;最欣賞既係佢地既心思,門口有好多植物,係個信箱下面係個花盆,遠睇以為係另一盆盆栽,點知原來係俾人掉煙灰同煙頭的!我地兩個人order左細既冬蔭公湯$30、釀雞翼兩隻$40 ($20@)、蝦醬炒通菜$30、生蝦6隻$54 ($9@),呢個係問佢既價錢,不過唔知點解埋單個陣收$160,不過都算好平。第一個到既係冬蔭公湯,本身唔太肚餓既我,一飲之後,都讚不絕口呢!以往飲開既,大部份都

第一個到既係冬蔭公湯,本身唔太肚餓既我,一飲之後,都讚不絕口呢!以往飲開既,大部份都係得個辣字,無咩香味;但係呢都真係做到又香又辣呢!再加上入面既大頭蝦有膏之餘,個蝦身仲可以係爽口既!真係好難遇到呢幾樣都做得好既冬蔭公湯呢!最令我難忘既係,飲完d湯之後先食隻蝦,發現有好多好似番茄茸既物體黏住係隻蝦上面,食落口先發現原來係蝦子!我從來都未試過飲冬蔭公湯會有蝦子食,真係一試難忘呢! 不過如果唔嗜辣既朋友就要諗諗,因為都幾辣呢!

跟住係蝦醬炒通菜,比想像中大碟,蝦醬都好香口,幾好。

再黎係釀雞翼,呢個比想像中無咁好,同埋都幾膩,所以食剩左一隻,打左包拎走~

係咪好想知呢碟係咩黎呢﹖記得我頭先所寫既就知道,佢地係 ----- 生蝦!無錯,呢度既生蝦係連埋個蝦頭炸左先俾你既!唔怪之得要最後先到啦!蝦頭食落口仲係超熱呢!隻隻都有蝦膏,絕不欺場呢!生蝦本身做得幾爽口,個醬汁辣而帶香,如果可以係上面加片生蒜會更香口! 不過同冬蔭公一樣,唔食得辣既人真係三思,我咁鍾意食辣既人食到第三隻都覺得好辣呢!

總括黎講呢間野又近我,住係元朗或洪水橋附近、或者有車既朋友,值得一試呢!

一唔留神就發現唔到~
冬蔭公、蝦醬炒通菜、釀雞翼
生蝦
一唔留神就發現唔到~
冬蔭公、蝦醬炒通菜、釀雞翼
生蝦