餐廳: 魚一壽司 (教育路)
資訊:

幾年前我跟女朋友會經常入元朗食魚一壽司,因為一直都覺得食材很新鮮和體驗唔錯。大概兩年前左右就少左黎食。今天跟女朋友慶祝生日,佢想入黎再食多次魚一,就專登訂左位入黎食,點知就出晒事,好多款壽司都伏到爆,完全唔同晒。首先,三文魚腩刺身非常不新鮮,只係有一陣腥味。魷魚壽司直程起渣,咬都咬唔斷。到軟殼蟹卷,份量相比幾年前縮水左最少三份一,入面勁少軟殼蟹(有一兩舊直程無),仲有啲紫菜碎係外面??總之成件事係好唔夾。另外生帶子也是很不新鮮,色澤暗淡。其他貝類和蟹膏軍艦還算正常水準不過不失。但最令人失望的,是生牛肉他他壽司,幾件的牛肉都是起渣,無肉味和非常乾。咁多件壽司可能得左口魚算幾好食,但剩下的炸物也是普通。服務方面我就不多作評論,但就食物而論,基本上各方面都完全保持不了水準。希望這篇文章能表達出我既失望,也是誠心勸告大家不要再試元朗呢間魚一。絕對無下次!