2017-08-13
元氣搬了新店, 感覺比以前店少位, 定更多人排隊? 星期六晚去拎飛, 要等二百幾張, 未免太誇張了吧!既然今晚想食壽司, 就改去板長吧, 去到板長拎飛, 等四十幾張, 合理, 大概等半小時內, 而我們食完板長, 回到家一會, 才接到元氣電話, 肚餓等佢食就死得啦。芒果蟹籽沙律, 芒果份量有點少吧, 未撈前賣相唔掂, 但撈完又OK喎, 大部分係青瓜絲, 但佢凍凍地, 又新鮮, 所以食落唔差, 如果多D芒果同蟹柳更好。芝士鰻魚壽司: 幾多汁, 肥美, 幾好味。芝士飛魚子軍籃: 飛魚子中有好多細細粒芝士, 芝味好夠, 不過軍籃嘅紫菜同好多同LEVEL及以下嘅壽司店一樣, 都係淋嘅, 難咬, 最好一啖食晒。韓風三文魚軍籃(右二): 賣相好難睇, 據聞味道也麻麻。牛油果醬蟹肉天婦羅蝦卷-牛油果醬口感幾好, 幾香, 蟹肉原來得好少同埋喺牛油果醬裡面, 天婦羅蝦其實只係炸蝦吧, 而且蝦唔夠大隻, 亦無咩鮮味, 最尾果件係無蝦肉的, 得菜同青瓜絲, 同埋炸漿味。蕃茄芝士燒盲蝦-虎蝦有少少淋, 唔太新鮮。軟殼蟹手卷-個蟹係淋嘅, 唔新鮮炸, 同埋亦有油林林感覺, 每次食到失望既軟殼蟹手卷, 都諗起葵涌廣
芝士鰻魚壽司: 幾多汁, 肥美, 幾好味。
韓風三文魚軍籃(右二): 賣相好難睇, 據聞味道也麻麻。
蕃茄芝士燒盲蝦-虎蝦有少少淋, 唔太新鮮。
軟殼蟹手卷-個蟹係淋嘅, 唔新鮮炸, 同埋亦有油林林感覺, 每次食到失望既軟殼蟹手卷, 都諗起葵涌廣場即叫即整脆卜卜果D, 無得比。
火炙三文魚腩-夠香同入口即溶, 唔錯
帶子壽司-都有鮮味, 鮮甜。
赤貝壽司-有少少腥味, 而且細片, 飯亦比其他壽司細。
珍寶赤蝦壽司-夠大隻, 膠質中帶爽脆同鮮味, 唔錯, 睇起黎比上面個蝦壽司抵食多, 只差幾蚊咋。
三百幾蚊兩個人唔係好飽, 個價錢係貴過元氣嘅, 所以元氣亦都比較有人氣, 唔想等唯有食住板長頂癮先。
題外話/補充資料:
用微信支付有9折, 想吸引國內同胞消費, 香港人都可以整微信支付, 不過驚比人偷錢, 對大陸嘅支付系統無信心, 所以都係放棄個9折吧!