2015-02-28
仲記得去食個時係情人節,行完附近西港城同港澳碼頭海旁,見2點半餓餓地就去左附近呢間既海安咖啡室食野!如果係去左海旁行或者係孫中山紀念公園附近就可以用行人天橋行番去干諾西道,一直向左手邊行好快就到,或者係西港城個邊既其實好快就會行到去初初行到去呢間咖啡室個時都唔係好覺!因為佢既店面真係好陳舊,而且睇落有D細,初頭都驚情人節仲要星期六要等位,但係入到入面都幾寬敞,左右兩排有卡位,中間放左幾張圓台入面真係好懷舊feel,我估應該都開左好耐啦係上環,話哂上環都係一箇既陳年海味鋪同餐廳既集中地講番正題先!我就同男朋友嗌左個窩仔公仔麵,香蔥碎牛滑蛋多士同埋一杯奶茶紅豆冰!最早黎既係鍋仔公仔麵($39)因為去到既時候,叉燒已經賣哂!所以老細就用左鴨胸代替,老實講我幾開心!因為我好中意食鴨胸!禁因為我係同男朋友share既,一order個時服務員已經好nice禁樣問我地洗唔洗要碗仔,好貼心同周到呀個碗仔仲要好得意,好似細路用既,明符其實既"碗仔"呀哈哈!禁個麵呢,我估就得一個公仔麵,d湯應該都係湯包黎既不過d料就真係好多!入面有午餐肉,蛋(仲要係半生熟!正!),鴨胸(正常係叉燒),雞肉腸,沙嗲牛肉同生
行完附近西港城同港澳碼頭海旁,
見2點半餓餓地就去左附近呢間既海安咖啡室食野!
初初行到去呢間咖啡室個時都唔係好覺!因為佢既店面真係好陳舊,而且睇落有D細, 初頭都驚情人節仲要星期六要等位,但係入到入面都幾寬敞,左右兩排有卡位,中間放左幾張圓台 入面真係好懷舊feel,我估應該都開左好耐啦係上環,話哂上環都係一箇既陳年海味鋪同餐廳既集中地
最早黎既係鍋仔公仔麵($39)
禁個麵呢,我估就得一個公仔麵,d湯應該都係湯包黎既
不過d料就真係好多!入面有午餐肉,蛋(仲要係半生熟!正!),鴨胸(正常係叉燒),雞肉腸,沙嗲牛肉同生菜,真係兩個人分都食到有d飽
我覺得呢個公仔麵好岩比較細食既女仔一地share食,或者係好大食既人自己一個食啦哈哈!
之後食食下奶茶紅豆冰($28)就黎到啦!
第一啖飲落去呢,係好濃既奶茶味,冇乜紅豆既味,但慢慢飲落去順便食埋d紅豆就覺得個奶茶味同紅豆味幾match,真係唔錯唔錯架!
其實單嗌呢杯紅豆冰我覺得有d貴,下次食應該會跟餐嗌,禁就平十幾蚊啦!
最後呢,係呢間冰室比較出名既香蔥碎牛多士($25),呢個都係我覺得最值得推薦既!
想食多士既讀者們就記住2點後先去啦!因為多士係2點後先會出爐既,早過2點就冇得食。
仲要個多士真係好大份,同個鍋仔公仔麵個鍋差唔多大,我就問侍應拎餐刀將個多士切開4份,
唔係真係唔知點食法好啦!
食落口真係好脆呀個多士!加上個蔥牛蛋係暖粒粒,邊食仲要因為D料好多,好易流出黎,
食呢個真係又暖胃又滿足呀!凍冰冰個時去呢度食呢個做下午茶真係PERFECT!
最後因為個日係情人節,我見到隔離台好多嗌左西多士既,上面塊牛油都係心型架!
店主真係好貼心又聰明呀!仲有D侍應既服務態度真係好好,嗌香蔥碎牛蛋多士既佢會主動行埋泥問你要唔要加黑椒,好有禮貌。
而且呢間冰室既位都多,唔洗等位同唔收加一真係好好,我臨走埋單個時收銀員仲比左兩封利是比我!
話情人節快樂呀,真係好窩心!個利是仲係印住"海安咖啡室"都幾靚,入面當然唔係錢係朱古力金幣啦!