2023-05-30
呢日同朋友黎個港島一天遊,其實灣仔已經去過好多次,不過藍屋呢邊去都未去過,其實如果唔係朋友講,我係直頭唔認識呢度,好開心今日朋友帶我黎,好有渡假嘅感覺,事先上網搵左呢間餐廳,依間餐廳好有懷舊風味,係食泰國菜。姜泰公釣魚餅($108)魚餅係店鋪手打的,當然要試一試,魚餅有四件,大大件,炸得很香脆,而且魚味濃郁,配上泰式酸辣醬一流。泰婆請你食鳳爪($98)呢個係泰式無骨鳳爪,鳳爪爽脆,亦都有蘿蔔絲同洋蔥,配上泰式辣汁調味,都幾辣,呢款食物餐牌上有三隻辣椒的辣度,辣得黎非常惹味。泰黃油喇 阿雞 半隻 ($188)點都要食番個主菜先夠飽,上網見到好多人點呢個雞,所以就試一試,加上本身非常喜歡吃炸雞,其實炸雞已經吃過很多次,不過這裡的炸雞仍然能帶給我們驚喜,皮炸得非常脆口,而且薄脆的口感非常吸引,而且雞肉很juicy,雞脾嫩滑,雞胸的部位都唔會鞋口,這個雞相當有驚喜,而且碟上會有泰式辣醬,配雞有另一番滋味。飲品方面,我們點了泰奶奶($48),泰式奶茶,奶味很香,甜度適中,與茶比例剛剛好,另外點了泰檸檸($48),是青檸茶,非常Fresh。這間餐廳食物質素高,份量多,都幾抵食,而且職員有禮貌,餐廳
姜泰公釣魚餅($108)
泰婆請你食鳳爪($98)
泰黃油喇 阿雞 半隻 ($188)
這間餐廳食物質素高,份量多,都幾抵食,而且職員有禮貌,餐廳會播放懷舊音樂,與灣仔藍屋活化區很配,食飽之後我地就去藍屋果邊行下,呢日好熱,離開餐廳冇幾奈已經出哂汗。