2022-02-14 24 瀏覽
Cali-Mex 由我讀緊u果陣已經好鐘意食仲會勾起返係美國玩既回憶😆Cali-Mex 顧名思義就係食加州嘅墨西哥菜啦😋店舖裝飾都有墨西哥嘅主題🇲🇽有幅好大嘅Frida Kahlo墨西哥女畫家既畫做裝飾仲可以坐室內或者室外感覺好舒服放鬆點完餐之後就等待我既美食啦溫馨提示餐廳食物係美國Size所以嘢食都比較大份架😋Mexican Corn on the Cob 墨西哥芝士燒粟米由木炭烤製既燒粟米再塗上墨西哥調味料同cotija cheesesmoky既味道再加上鹹鹹地令到個粟米味道更有層次我就加左少少青檸汁落去同cotija cheese夾埋更加有墨西哥風味Carne Asada Tacos 🌮 Tacos 用上USDA既烤牛肉滿滿既牛肉粒鋪滿喺Tacos上面今次叫左軟餅皮所以可以包住晒成個餡料加埋Guacamole 調味牛油果味都幾出Cochinita Pibil Tacos 🌮 材料有醃製豬肩肉、醃洋蔥、jalapeños chili同埋cotija cheesecheese同辣椒既配搭令到tacos食起唔會太辣,手撕狀既豬肩肉同醃洋蔥易入口之餘D醬汁都好夾Braised Beef
Cali-Mex 由我讀緊u果陣已經好鐘意食

滿滿既牛肉粒鋪滿喺Tacos上面
今次叫左軟餅皮所以可以包住晒成個餡料
加埋Guacamole 調味牛油果味都幾出

Cochinita Pibil Tacos 🌮
cheese同辣椒既配搭令到tacos食起唔會太辣,
手撕狀既豬肩肉同醃洋蔥易入口之餘D醬汁都好夾

Braised Beef Short Rib 墨西哥慢燉牛肋肉 🥩
餐廳選用左USDA既牛肋肉去慢燉
一切就已經骨肉分離
加上chocolate mole sauce, sour cream 做調味
降低左油膩感
將肉撕開成牛肉絲就好岩夾粟米餅食
慢燉牛肋肉滑身加上菜既水份包埋一齊食更顯牛肋肉既香口味
而且仲要係分量十足
牛助肉包5塊粟米餅
每一舊嘅餅都包到爆放咗好多肉絲啊😆

Mezcal Mule (Speciality)
用上Del maguey vida mezcal, ginger beer, fresh lime 調製而成
Mezcal 帶有煙熏味
飲落味道比較clean
食左啲濃味野飲佢都唔會蓋過咗啲酒味

Sandia (Margaritas)
我朋友就揀左杯Sandia
見到bar枱即切左一個新鮮西瓜去整呢杯margarita