2021-12-23
成日周圍試拉麵店嘅我,今次搵到大埔嘅一鳴拉麵,之前朋友話周末去排哂長龍咁,醒目嘅我就揀左平日時間去,11點幾去到,發現冇開門,心諗出事,睇清楚d原來係中午12點開門,我等左5分鐘就開門,大家記住睇清楚營業時間先去12點就準時開門,店內都是柔和黃光,走日式小店風格,午市有一張餐單,可以選擇湯底、麵條及配料醬料分量等等,加$20-$30可配飲料及小食,今次就揀左豬骨黑蒜叉燒太麵,配餃子及乳酸梳打餃子炸得好香口,餡料豐富,乳酸梳打唔會太甜,又夠哂凍,最後到主菜拉麵登場,賣相滿分,感受到日本文化對食物賣相嘅要求,流心蛋及叉燒放中間,不同的配菜環繞,我用左10秒欣賞就開餐啦,叉燒好大塊,有2塊,之前係沙田食過其他同價位嘅得1塊勁薄嘅叉燒,呢度係好足料,唐辛醬都好味,鍾意食辣嘅朋友可以叫多醬。下次去大埔食嘢又多個選擇