2019-05-24 87 瀏覽
香港人最鍾意出街食飯,而且特別鍾意打邊爐,冬天又打邊爐,夏天又打邊爐,但係今次打既邊爐就有啲唔同啦,朋友話鍾意食麻辣火鍋喎,所以佢就帶咗我嚟呢間碼頭故事,室內嘅環境充滿古色古香嘅味道,而且大紅燈籠高高掛,好似回到過去咁,裝修別樹一格。首先介紹下個湯底先,我哋叫咗個鴛鴦湯底,一邊係馬勒,令一邊叫咗豬骨湯,個湯底一上枱,已經聞到震震嘅麻辣香氣,真係未食都已經覺得好難啦。服務員好細心,專登過嚟教我地,枱面嘅麻油,要加上芫荽,蔥,仲有一啲醋,同埋蠔油先可以食到佢嘅風味,啲麻油好得意呀一罐罐,覺得好衛生。食麻辣火鍋,又點少得安格斯牛肉啊,一上枱,牛肉鮮紅色,紅白分布均勻,最緊要嘅係滾20秒就已經食得,入口鬆代,充滿牛味,無論麻辣,定係豬骨湯底,都各有風味。仲有佢哋出名嘅一米鴨腸,用冰鎮住上枱,鴨腸好長架,真係足足有一米,放落個湯底10秒就已經食得,入口爽脆,果然夠晒正。佢哋嘅推介之選,仲有呢一個手打蝦滑,完全食得出係手打架,因為食落去爽口彈牙,而且仲會見到有啲原隻嘅蝦肉,淡淡充滿蝦味,最緊要嘅係唔會覺得好多份,材料正宗,而且份量一啲都唔少,真係越食越覺得好味呀。食麻辣火鍋,又點少得食鴨血啊,食麻

食麻辣火鍋,又點少得食鴨血啊,食麻辣火鍋要有鴨血先至係正宗嘅麻辣火鍋,鴨血新鮮,而且配上麻辣嘅湯底,覺得味道十分之正宗,雖然我哋個湯底只係叫咗小辣,但係越食越覺得啦,唔係咁食得辣嘅朋友就真係唔好叫大辣啦。