日本當地就非常推薦呢間自選辣麻結合秘製濃厚味噌湯底而在拉麵業界打響名堂既【鬼金棒】。仲被稱為東京都內嘅「長期人龍店」?日本朋友話有好多期都由朝到晚都排滿超長人龍。畢竟日本拉麵種類繁多,每位日本日本師傅煮拉麵時都有唔同既技巧,咪道究竟如何...係唔係不可錯過既滋味...就真係要親身試一試!!.登陸「銅鑼灣」,鎮守在大門兩側的赤鬼、青鬼塗鴉仲有一眼望到既超巨大的鬼金棒,好有感覺,門面日本風情味濃。門面仲排了一個壁報,表示有5種辣度地獄湯底,好正呀!內裡不太大,一眼望晒,店舖環境以紅黑為色調,牆上掛上傳統鬼怪吊飾、鬼怪面具,而門前亦有掛住巨型鬼金棒,成間舖充斥住神秘氣氛,小店風格十足。圍繞著內場的L型座位,好像有點狹窄,很日式的善用空間,牆上與桌面底下都提供了吊掛衣物的掛鉤。細心呀~睇睇Menu,入面款式同配搭唔多,揀岩可以用QR Code 自行落單,店員解釋辣度麻度既程度,難本上入門既辣度麻度係可以用唔辣唔麻去形容,5款辣度,以黑、白、紅碗區分辣度,而最高辣度就用上健力士世界紀錄大全最辣嘅辣椒「卡羅萊納死神辣椒」,辣味後勁十足,鍾意辣嘅你,絕對要挑戰。.所以想食少少惹味就係由第二個級味開始

門面仲排了一個壁報,表示有5種辣度地獄湯底,好正呀!

所以想食少少惹味就係由第二個級味開始就岩啦。辣度麻度可以自行配搭,今次小麻小辣唔夠勁,下次會試試中麻中辣。兩個人最後點了,2碗拉麵,2枝飲品同1碗肉飯呢。

🔹增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 $135
增量叉燒X2辣麻味噌拉麵

叉燒肉也是拉麵的三魂之一,燉煮得相當軟透,輕鬆用筷子就能把肉給撥散了好入口;味道偏甜,接近台式紅燒肉的那種甜郁,還挺喜歡的。

增量叉燒X2辣麻味噌拉麵

每匙有著【鬼金棒】三字。
增量叉燒X2辣麻味噌拉麵

鬼金棒的湯頭口感相當濃厚,透著味噌蘊長的甜味,偏甜口味讓拉麵湯頭特色的重鹹多了幾分層次,反而不容易感到膩口,真的喜歡。辣麻味噌口味當然要關心麻度與辣度,但小麻小辣真係唔夠勁!!!!
增量叉燒X2辣麻味噌拉麵

麵體是粗麵,味道與口感都很帶勁,如果能選硬度就更好了。呢碗增量叉燒X2辣麻味噌拉麵莫屬~多到滿瀉嘅拉麵再配上兩大舊肥美叉燒,好滿足呀!

🔹玉米筍辣麻味噌拉麵 $100
除了提供標準份量的麻味噌拉麵,仲有玉米筍麻味噌拉麵,為濃郁的湯底添上清爽味道,渾厚的味噌湯頭一入口,最先感覺到的是一股辛辣直衝喉嚨,伴著湯汁咀嚼才慢慢感到一陣麻,從嘴唇蔓延到舌尖,十分過癮。但中辣相信會更過癮,慢慢吃,一直到吃完整碗麵也不會覺得過於膩口。

『玉米筍』
玉米筍,到底是玉米還是筍?原來是玉米的年幼期喔!!!經煎香後外貌金黃小巧,口感脆嫩鮮甜,好吃得很!
玉米筍辣麻味噌拉麵

清爽脆口嘅玉米筍唔叫喉,就額外點多份單點玉米筍。玉米筍單點,份量超多的說!
玉米筍

『玉子蛋』,鬼金棒味噌拉麵玉子蛋超軟呀,內裡金黃色流動的半熟蛋液,吃起來超享受阿!整體吃的時候只覺得香麻過癮,但吃過後一整個晚上都暖呼呼的實屬神奇。
玉子蛋

🔹喜歡啖啖肉的話,一定要試試大肉飯 $55
本身都飽飽地,純粹想試一試,細細碗,厚切的叉燒經多種香料慢火燜煮過夜,肥瘦層次分明,又腍又入味,配上粒粒飽滿分明不濕黏的日式白米飯,淋上鬼金棒特調醬汁,很值得一試喔。一濃一啖都夾。有點台灣飯既感覺因為像台式控肉。
大肉飯

🔹飲品,兩樣麵好解膩,好好飲,送拉麵一流呀!
飲品

當初因為受到網上拉推崇而引起了去試【鬼金棒】既興趣,因為對拉麵的著墨不深,是基於不放過任何一種麻辣口味的執著而前往~試過後,整體來看是麻辣控既我喜愛的湯麵無誤,暫時是吃不膩的。同行朋友話「鬼金棒」仲開咗分店添!我相信無論是辣麻初哥或是地獄級辣麻控都必能大滿足分分鐘仲會以為自己正在日本旅遊。
玉米筍
玉子蛋